Lue uusin asiakaslehti

Ripaus rosmariinia

24.01.2012

Lohjalainen, liki kolmekymppinen Kasvis-Kalaravintola Rosmarin luottaa historian hiomiin resepteihin ja lähituottajien raaka-aineisiin ­– makuihin, jotka saavat asiakkaatkin palaamaan. Uudistuksia lounaspöytään tuodaan varovaisesti. – Hyvällä kasvisruoalla on kysyntää, vahvistaa yrittäjä Jaana Lahtinen.

Ylläs_pystyLounaspöydässä on monia vakiasiakkaille tärkeitä elementtejä. Hetkellisesti pöydästä pois olleiden, itse idätettyjen sinimailasten ja mung-pavun itujen perään kyseltiin nopeasti.

Ylläs_pysty– Salaattipöytä on niin runsas, että on turha pelätä, ettei maha täyttyisi, yrittäjä Jaana Lahtinen lupaa. Kasvis- ja kalaravintola Rosmarinin yrittäjä toteaa, että on jo vuosia suunnitellut jättävänsä lihan pois omasta ruokavaliostaankin.

– Kasvisruoan kysyntä kasvaa koko ajan. Kiinnostusta ruokkii muun muassa jatkuva lähiruokakeskustelu, yrittäjä Jaana Lahtinen Ravintola Rosmarinista sanoo.

Rosmarin vastaakin trendien toiveisiin: jauhot, perunat ja kurkut tulevat lähialueelta, linssit, mung-pavut ja idut idätetään itse ja juurekset hankitaan tuoreina. Lisäksi kaikki tehdään omin käsin, omalla keittiöllä, ruisleivästä lähtien.

– Asiakkaista käy päivittäin reilut sata, hyvänä päivänä 150. Heidän joukossaan on niin vegaaneja kuin lihansyöjiä, Lahtinen sanoo.

Suosikkiannoksia ja vakioasiakkaita

Sana vakioasiakas vilahtelee Jaana Lahtisen puheessa. Rosmariinin perinteet ovat pitkät, samoin monien edelleenkin käytössä olevien reseptien historia.

Lohjalaisen kasvis- ja kalaravintolan juuret ovat 1980-luvulla, jolloin ravintola sai alkunsa pienenä take-away-paikkana. Rosmarin-nimi otettiin käyttöön 1990-luvulla. Jaana Lahtinen lähti vetämään ravintolaa toukokuussa 2011.

Moni resepti on haluttu säilyttää. Sitä ovat toivoneet myös asiakkaat.

– Aloittaessamme eräs asiakas tuli pyytämään, että ettehän nyt vain muuta sitä punaisen salaatinkastikkeen reseptiä, kun se on niin hyvää. Lupasin, että emme muuta, Lahtinen hymyilee.

Päivittäisen salaattipöydän lisäksi tiistaisin ja torstaisin on kalapäivä. Olemme lisänneet kalan kasvisvaihtoehdon rinnalle myös perjantaille. Yksi á la carten suosituimmista kala-annoksista on Kalalautanen, jolla vaihtelevat savumuikut ja savuahven sekä lämmin- ja kylmäsavulohi, uuniperuna, kananmuna ja punasipuli. Olemme saaneet hyvää palautetta uudesta kasvishampurilaisesta, joka tuli listalle tammikuussa.

”Kaikella on tarkoituksensa”

Jaana Lahtisen tie ravintolan yrittäjäksi ei ollut suora. Taskussa ovat niin merkonomin, puusepän kuin ruokapalvelutyöntekijän tutkinnot. Lahtisen ensimmäinen yritys tarjosi siivouspalveluja.

– Vastasin liikuntahallin tilojen siivouksesta. Kun siellä tarvittiin kahvilanpitäjää, tartuin haasteeseen. Siirtyminen yrittäjäksi Ravintola Rosmariniin oli seuraava askel. Ajattelen aina, että kaikella on tarkoituksensa, Lahtinen luonnehtii.

Kahden lapsen äiti ja kahden yrityksen vetäjä kertoo, että päivät pysyvät kohtuupituisina. Ravintola Rosmarinin lounaasta ja Catering-palvelusta vastaavat Lahtisen lisäksi kokki ja kylmäkkö. Pitopalvelussa on mukana yrityksen edellinen omistaja. Vaikka ravintolan lounaalla ja á la cartessa tarjoillaan vain kasvis- ja kalaruokia, pitopalvelu valmistaa myös lihaa.

Tilaa uusimmat reseptit sähköpostiisi!

IsoMitan uutiskirje kertoo kaikesta hyvästä: sesonkien parhaista ideoista ja resepteistä, uutuuksista sekä vinkeistä.

Jaa:

Asiakaspalvelu