Spagettikeskiviikko kokoaa sadat teekkarit saman pöydän ääreen
20.08.2012Keskiviikkoisin Otaniemessä syödään satoja höyryäviä spagettiannoksia. Perinteen takana on Teknologföreningen, TF, vuonna 1872 perustettu suomenruotsalainen teekkariosakunta. Salainen kastikeresepti on säilynyt muuttumattomana jo 30 vuotta, ja spagettikeskiviikko on selvinnyt jopa pastasodasta.
Ruokailijaennätys spagettikeskiviikkona on ollut noin 1600 henkeä. Ja annoskoot ovat suuria, suunnilleen 600–700 grammaa.
Osakunta omistajana antaa ravintolatoiminnalle tietynlaista vapautta.
– Saamme tehdä, mitä haluamme ja pystymme reagoimaan trendeihin ruokalistoilla nopeasti. Tunnemme hyvin teekkarien makumieltymykset ja parhaista perinteistä tahdotaankin trendien vaihdellessa pitää kiinni, kertoo TF:n ravintolapäällikkö Mats Wallenius.
Pastasodasta herrasmiessopimukseen
Mats Wallenius kertoo, että spagettikastikkeen resepti on tarkoin varjeltu salaisuus.
– Spagettipäivä keksittiin 30 vuotta sitten, ja resepti on säilynyt muuttumattomana siitä lähtien. Vuosia sitten käytiin jonkinlaista pastasotaa kilpailevien ravintoloiden välillä, mutta nyt herrasmiessopimuksella ainoastaan TF tarjoilee keskiviikkoisin spagettia, Wallenius sanoo.
Joka ainut keskiviikko ruokailijaluku tuplaantuu, ja henkilökunnan määrä nousee kuudesta kahdeksaan. Ruokailijaennätys spagettikeskiviikkona on ollut noin 1600 henkeä.
– Teekkarit tahtovat isoja annoksia. Yhden spagettiannoksen koko on suunnilleen 600–700 grammaa.
Moisen supersuositun spagettireseptin sallisi saada jakoon. Se ei kuitenkaan onnistu.
– Resepti on tarkoin varjeltu salaisuus, Wallenius kertoo.
Hieman vähemmän salaisia ovat TF:n ravintolassa käytettävät raaka-aineet, eli ne IsoMitan tuotteet, jotka helpottavat arkea keittiössä. Käytössä ovat muun muassa IsoMitan Kermainen Pippurikastike, Bong Tumma Sipulikastike, IsoMitta Yrttijuustokastike, Rosépippurikastike ja Suklaamousse.
– Erityisesti kastikkeiden valmistaminen suurelle ruokailijamäärälle kävisi jo fyysisesti liian raskaaksi.
Kokillakin antoisat oppivuodet
Mats Walleniuksella on taustallaan monipuolinen ura ravintolasektorilla. Hän on työskennellyt niin yrittäjänä, eduskunnan edustusravintolassa kuin ulkomailla.
– Jokaisessa maassa on omat erikoispiirteensä. Italiassa raaka-aineet ovat aivan omaa luokkaansa. Lontoossa yhdistellään eri maiden makuja. Norjassa taas maksuttoman kouluruoan puuttuminen on vienyt maata epäterveellisempään lounaskulttuuriin, Wallenius summaa näkemäänsä ja kokemaansa.
Eduskunnan edustusravintolassa tehtävänä oli vakuuttaa kansainväliset vieraat.
– Ympäri maailman saapuneiden tärkeiden vieraiden lautasille haluttiin usein erikoisuuksia tai hankalasti hankittavia raaka-aineita, kuten suomalaisia pientilajuustoja suurille ruokailijamäärille, Wallenius antaa esimerkin.
Wallenius henkii vahvaa kunnianhimoa kaikessa tekemisessään. Rohkeutta tarvittiin jo silloin, kun hän kymmenen vuotta sitten perusti yhtä ensimmäisistä suomalaisista luomuravintoloista.
– Valitettavasti muutama vuosi liian aikaisin. Ihmiset eivät olleet vielä valmiita luomuruoalle, hän kertoo.
Oppivuodet ovat joka tapauksessa olleet antoisia, ja usko alaan on vienyt miestä väsymättä eteenpäin. Tällä hetkellä Wallenius on innoissaan saadessaan keskittää kertynyttä ammattitaitoaan teekkareiden makunystyröiden miellyttämiseen. Wallenius näkee opiskelijaravintolan potentiaalin ja viihtyy työssään erinomaisesti. Ja mikäs on viihtyessä, kun asiakkaat kansoittavat pöydät päivä toisensa jälkeen tyytyväisinä.