Lapset antavat kouluruoasta suoran palautteen
20.01.2011Vastaava kokki Anne Stirkkinen kertoo, että lapset kiittävät hyvästä ruoasta ja sanovat, jos ei maistu. Syksyn aikana moni vanhempikin söi koululla. Aikuistenkin palaute oli positiivista.
Suosituimpia ruokia ovat Cygnaeuksen koululla lasagnet, puurot, nakkikastike, hernekeitto ja kalapuikot.
– Meillä kävi syksyn aikana paljon oppilaiden vanhempia. Palaute oli hyvää. Osa vanhemmista yllättyi, että ruoka tehdään koululla eikä sitä kuljeteta toisaalta. Vielä isompi yllätys oli, että me leivomme joka viikko leipää, kertoo vastaava kokki Anne Stirkkinen.
Cygnaeuksen koulu oli useiden muiden turkulaisten koulujen tapaan mukana kampanjassa, jossa vanhempia kutsuttiin maistamaan kouluruokaa.
Vastaava kokki Anne Stirkkinen sanoo, että Cygnaeuksen koulun keittiöllä työt on aikataulutettu siten, että ruoanlaiton lisäksi ehditään myös leipoa. Puolivalmisteet nopeuttavat työtä keittiöllä.
Ruokalistat ja reseptit suunnitellaan keskitetysti
Turussa ruokalistat ja reseptit laaditaan sekä testataan keskitetysti ruokapalvelukeskus Kateringin ruokalistaryhmässä, johon kuuluu myös ravitsemussuunnittelija. Cygnaeuksen koululla reseptien maustamista saatetaan muuttaa. Suolaa käytetään kouluruokailusuositusten mukaisesti.
– Läheisen lukion remontin vuoksi meillä ruokailee nyt oppilaita esikoululaisista lukiolaisiin. Ikähaarukka on suuri, ja on vaikea maustaa ruoka kaikkien mieleen, Stirkkinen pohtii.
Suosituimpia ruokia ovat täälläkin lasagnet, puurot, nakkikastike, hernekeitto ja kalapuikot.
Lapset sanovat suoraan, mistä pitävät ja kiittävät hyvästä ruoasta. Nuorilla, siinä missä kaikilla muillakin, on ennakkoluuloja ruokaa kohtaan.
– Ennakkoluuloa lisää ruoan erikoinen nimi. Tuttuja on helpompi lähestyä. Kaalipata jakaa selvästi mielipiteet. Maksaa emme enää tarjoile, Stirkkinen sanoo.