Lue uusin asiakaslehti

Vääksyssä järjestettiin teemaviikko kouluruokakisan resepteillä

”Tällä viikolla on ollut joka päivä hyvää ruokaa”

29.05.2013

Suosittelisitko kouluruokaviikon pitämistä muille koulukeittiöille? Vääksyn Yhteiskoulun ruokapalveluesimies Marjo Salo vastaa empimättä kyllä. – Teemaviikko tuo aina vaihtelua kiertävään ruokalistaan. Vaivaa joutuu näkemään vähän enemmän, mutta palautetta on sitäkin mukavampi saada.

Palautelaatikosta poimittua:

”Tämän viikon kaikki ruoat ovat olleet todella maukkaita, eivätkä yhtään einesmäisiä."

”Erityisesti tacovuoka oli todella hyvää. Jäi monen mieleen.”
”Hyvää kanakeittoa.”

”Enemmän lihaa ja vähemmän kasviksia."

Kouluruokailun teemaviikko oli yksi viime syksyisistä tempauksista, joilla Vääksyn Yhteiskoulun keittiön henkilökunta houkutteli lapsia ja nuoria ruokalaan. Ruokapalveluesimies Marjo Salo tietää, että ruokalassa on paljon koululaisia, kun listalla on lihamakaronilaatikkoa, uunimakkaraa, lasagnea, kalaleikkeitä tai ohrasuurimopuuroa. Silti varsinkin yläkoululaiset jättävät ruoan liian usein väliin. Nälkään haetaan jotakin kahvilasta tai lähikaupasta.

– Nykyisin lapsille kouluruoka on vain yksi vaihtoehdoista, joista valita. Aina, kun puhutaan kouluruoasta, puhutaan rahasta tai oikeammin sen vähyydestä. Pitäisi puhua myös siitä, miten saadaan lapset syömään ja arvostamaan ilmaista koululounasta, Salo sanoo.

Kisareseptit käyttöön muutamalla muokkauksella

Vääksyssä teemaviikon reseptit valittiin valtakunnallisen kouluruokakisan kevään 2012 finaaliresepteistä. Joitakin ohjeita muokattiin, ja joissakin Salon sanojen mukaan hieman oikaistiin.

– Jokin erikoinen mauste, kuten juustokumina, jätettiin pois ja osa kanakeiton kookoskermasta korvattiin tavallisella kermalla, jottei maku tuntuisi kovin vieraalta ja karsisi ruokailijoita. Kreikkalaisen kasvisvuoan oliivit tarjottiin erikseen salaattipöydässä, mistä saimmekin kiitosta, Salo kertoo.

Vääksyn Yhteiskoulun keittiöltä osallistuminen ensimmäiseen valtakunnalliseen kouluruokakisaan jäi väliin, vaikka kisasta tietoisia oltiinkin. Saadaanko Asikkalasta joukkue seuraavaan kisaan? – Harkitsemme asiaa, Marjo Salo lupaa varovasti.

Lisäksi lohikeittoon lorautettiin vähän kermaa, vaikka kouluruokakisan Lohisopan ohje olikin kirkaslieminen.

– Sopasta pidettiin kovasti, sillä siinä oli reilusti lohta. Oppilaat kyselivät, onko keitto todella kokonaan lohesta. Silloin tällöinhän lohta on mahdollista näin käyttää, Salo lisää.

Itse tehtyä, ei kappaletavaraa

Aikuisten suosikki oli selvästi Lumoava kasvispata. Marjo Salo kertoo, että palautelaatikosta tunnisti aikuisten kommentit; niissä kiiteltiin, että ruoat olivat itse tehtyjä alusta alkaen. Raaka-aineissa ei ollut valmista kappaletavaraa.

­– Suunnittelemme, että Kreikkalaisesta kasvisvuoasta tulisi vaihtoehto kiertävän ruokalistan kasvisruokapäivään. Vuoka olisi itse tehty kasvisruoka, Salo sanoo.

Vääksyn yhtenäiskoulun teemaviikon ruokalista:

MA Lumoava kasvispata, riisi ja prinsessasalaatti
TI Taco-vuoka, porkkanaraaste
KE Lohikeitto, ruisleipä luomu, leikkele, paprika ja marjakiisseli
TO Kreikkalainen kasvisvuoka, salaatti
PE Aurinkoinen broilerkeitto, perunarieska ja tuorekurkku

Katso kaikki kouluruokakisan reseptit »

Tilaa uusimmat reseptit sähköpostiisi!

IsoMitan uutiskirje kertoo kaikesta hyvästä: sesonkien parhaista ideoista ja resepteistä, uutuuksista sekä vinkeistä.

Jaa:

Asiakaspalvelu