Lue uusin asiakaslehti

Pakkausmerkintä takaa gluteenittomuuden

01.10.2013

Gluteeniton

Vastuu asiakkaan annoksesta on keittiöllä, siksi IsoMitan gluteeniton-merkintä auttaa valitsemaan keliakiaa sairastavalle asiakkaalle turvalliset tuotteet. Uuden lainsäädännön myötä merkintää saa käyttää vain elintarvikkeessa, jonka analysoitu gluteenipitoisuus on alle 20 mg/kg.

Pakkaus on ruokaa valmistavan ammattilaisen luotettavin lähde: on hyvä tarkistaa, ettei ainesosaluettelossa ole mainittu gluteenia sisältäviä viljoja, viljatuotteita tai raaka-aineita. Viime vuoden alusta tiukentuneen elintarvikelain mukaan on gluteenin lähde ehdottomasti mainittava, mikäli niitä on valmistuksessa käytetty.

IsoMitta gluteeniton merkintäKeliakia on sairautena yleistynyt

Viimeisimpien tutkimusten mukaan keliakiaa sairastaa Suomessa 2 % väestöstä eli yli 100 000 henkilöä. Keliakia on itse sairautena yleistynyt, ja tietoisuus sairaudesta on kasvanut. Myös kiinnostus gluteenitonta ruokavaliota kohtaan on lisääntynyt, esimerkiksi erilaisten dieettien myötä.

Keliaakikoiden ainoa hoito on elinikäinen ruokavalio, joka ei sisällä hippuakaan vehnää, ruista, ohraa tai näistä valmistettuja elintarvikkeita. Keliakiaan voi sairastua minkä ikäisenä tahansa, mutta yleisimmin se todetaan aikuisiässä. Keliakia ei parane koskaan, vaikka oireet häviävät tarkkoja ruokaohjeita noudattamalla.

Keliakia on eri asia kuin vilja-allergia, joka useimmiten väistyy iän myötä. Allergiassa elimistö synnyttää vasta-aineita yhden tai useamman viljan sisältämille proteiineille.

Panostus keliaakikkoasiakkaisiin kannattaa

Viidakkorumpu toimii erityisen hyvin erityisruokavalioasiakkaiden parissa:  keliaakikot ovat uskollisia asiakkaita, kun hyvä paikka löytyy.

Keliakialiiton vinkkilista

  • Keliaakikolle soveltuvat raaka-aineet on hyvä säilyttää alkuperäispakkauksissa suljettuina ja erillään gluteenipitoisista elintarvikkeista. Näin niiden joukkoon ei pääse muruja tai jauhopölyä gluteenipitoisista tuotteista.
  • Gluteenittomalle leivälle on hyvä varata oma leivinliina, leikkuulauta sekä leipäkori. Lisäksi suositellaan, että gluteenittomalle leivälle varataan oma leviterasia, jotta keliaakikko ei levitä leivälleen sellaista levitettä, jossa on gluteenipitoisen leivän muruja.
  • Kaikki gluteenittomien tuotteiden kanssa kosketuksiin joutuvat pinnat pitää puhdistaa aina perusteellisesti ennen leivontaa ja ruoanvalmistusta.
  • Gluteeni antaa tavanomaisissa taikinoissa taikinalle sitkon. Gluteenittomista taikinoista tämä sitko puuttuu ja sen vuoksi leivonnaiset ovat usein hauraampia ja kohoavat vähemmän.

Klikkaa ja lue lisää gluteeniton-merkinnästä IsoMitan tuotteissa »

Lähteet:
Keliakialiitto ry www.keliakialiitto.fi
Elintarviketurvallisuusvirasto www.evira.fi

Tilaa uusimmat reseptit sähköpostiisi!

IsoMitan uutiskirje kertoo kaikesta hyvästä: sesonkien parhaista ideoista ja resepteistä, uutuuksista sekä vinkeistä.

Jaa:

Asiakaspalvelu