Lue uusin asiakaslehti

Puhtaat liemiainekset uudistavat makumaailmaa

19.10.2011

Vihdissä otettiin käyttöön Bong-lisäaineettomat liemet, jotka eivät sisällä lisättyä natriumglutamaattia. Samalla käytiin läpi reseptiikkaa sekä keittojen ja kastikkeiden maustamista. – Uskon, että tulevaisuudessa asiakkaat ja kuluttajat kiinnittävät yhä enemmän huomiota lisäaineettomuuteen, sanoo Vihdin ruokapalvelupäällikkö Tuija Wickström.


– Natriumglutamaatin ja hiivauutteen noustua keskusteluun kyselin keittiöllä käyviltä edustajilta vaihtoehdoista. IsoMitan Ari Korteelta kuulin Bong-liemistä. IsoMitalta saimme apua myös liemien maistamiseen ja reseptiikan kehittämiseen. Tuen saaminen reseptikehitykseen on ollut välttämätöntä. Tätä työtä jatketaan edelleen yhdessä, Tuija Wickstöm Vihdistä sanoo.

 


Bong liemiainekset eivät sisällä lisättyä natriumglutamaattia tai hiivauutetta. Suolaa on maltilliset 0.3 %

Koulu- ja päiväkotiruokailun lisäaineettomuus on jo pitkään puhuttanut julkisuudessa. Vihdin ruokapalvelutkin sai kaupungin sisäisiltä asiakkailta päiväkodeista, kouluista ja terveyskeskuksesta kyselyjä natriumglutamaatista. Arominvahventeen poistoa esitettiin myös valtuustoaloitteessa.

Keittiöllä rimaa nostettiin vielä korkeammalle.
– Päätimme ottaa käyttöön liemiainekset, joissa ei ole lisättyä natriumglutamaattia eikä hiivauutetta. Siitä puhutaan jo nyt jonkin verran, joten halusimme ennakoida, kertoo Tuija Wickström.

Makumaailma muuttuu

Natriumglutamaatti vahvistaa ruoan, varsinkin proteiinien makua, joten sen poistamisen jälkeen makujen takaisin hakeminen on haastavaa. Yhteistyössä IsoMitan kanssa Vihdissä maistettiin uusia liemiä ja todettiin, ettei niiden käyttöönottaminen vaatisi valtavaa reseptiikkauudistusta.

– Natriumglutamaatin poistamisen jälkeen asiakkaalle jää herkästi tunne, että mausta puuttuu jotakin. Makua ei voi vain korvata lisäämällä suolaa, vaan esimerkiksi keittoihin sekä kastikkeisiin makua tuodaan yrteillä ja kasviksilla, Wickström sanoo.

Lisäaineettomien Bong-liemien käyttäminen avaakin uutta makumaailmaa, jossa raaka-aineiden maut erottuvat ja korostuvat.

– Arominvahvenne saa kaiken helposti maistumaan samalta, Wickström huomauttaa.


Reseptikehityksessä keittoihin sekä kastikkeisiin makua tuodaan esimerkiksi yrteillä ja kasviksilla.

Puhtauden trendi jatkuu

Tuija Wickström uskoo, että tulevaisuudessa kuluttajat ja asiakkaat kiinnittävät koko ajan enemmän huomiota lisäaineettomuuteen.

– Tavoitteemme on tehdä puhdasta ruokaa perusraaka-aineista ja välttää tarpeettomia lisäaineita. Lisäaineista puhuttaessa on hyvä muistaa, että niillä on myös tehtäviä elintarvikkeissa, esimerkiksi säilyvyydessä, Wickström lisää.

Työ reseptikehityksen parissa jatkuu edelleen. Wickström luonnehtii keittiöiden olevan myönteisen odottavalla kannalla.

Vihdin keittiöillä tehdään päivittäin lounaat 4 000 oppilaalle ja noin tuhannelle päiväkotilapselle sekä henkilöstöravintoloihin ja terveydenhuollon asiakkaille. Uusi makumaailma vaatii myös asiakkailta tottumista.

Tilaa uusimmat reseptit sähköpostiisi!

IsoMitan uutiskirje kertoo kaikesta hyvästä: sesonkien parhaista ideoista ja resepteistä, uutuuksista sekä vinkeistä.

Jaa:

Asiakaspalvelu