< Kysymyksiä ja vastauksia

Natriumglutamaatti? Hiivauute?

Maustemitat

31. joulukuuta 2007 lähtien emme ole valmistaneet Pohjoismaissa yhtään tuotetta, johon lisättäisiin arominvahventeita E620–E640. Päätimme näin, sillä haluamme tuoda esille raaka-aineiden puhtaat maut ja välttää sitä, että tuotteet maistuisivat samankaltaisilta.

Mitä on glutamiinihappo? Entä glutamaatti?

Glutamiinihappo on yksi 20 aminohaposta, joista proteiinit rakentuvat. Glutamaateiksi kutsutaan glutamiinihapon suoloja.

Glutamaatteja on luonnostaan useissa elintarvikkeissa, jotka sisältävät proteiineja. Tällaisia ovat esimerkiksi vihannekset (tomaatti), juustot (parmesaani), liha, maito, soija, sienet ja hiivauute.

Glutamaattia voidaan myös lisätä natriumglutamaattina, joka on glutamiinihapon natriumsuola. Lisäaine natriumglutamaatti merkitään E621 ja se on englanniksi mono sodium glutamate, MSG. E621 käytetään vahvistamaan ruoan makua.

Mitä on hiivauute?

Hiivauute on yleisnimi erilaisille jalostetuille hiivatuotteille. Hiivauute vahvistaa proteiinipitoisten raaka-aineiden makua. Se ei kuitenkaan kuulu lisäaineisiin, kuten arominvahventeet, vaan on tavallinen raaka-aine. Hiivauutetta käytetään teollisuudessa ja myydään eri muodoissa kuluttajille ruokakaupan maustehyllyltä, tunnetuin hiivauutevalmiste on Aromat-mauste.

Hiivauute ei itsessään maistu miltään, vaan vahvistaa tuotteen omaa makua. Se sisältää myös glutamaattia. Hiivauute on enimmäkseen valkuaisainetta, joka valmistetaan valvotuissa oloissa kasvatettujen hiivasolujen osista. Erilaisia hiivoja kasvatetaan eri käyttökohteisiin ja jatkojalostetaan eri tavoin. Hiivauutteita valmistetaan elintarviketeollisuuteen sekä lääketeollisuuteen ravintoalustoiksi bakteereille ja sienille. Elintarviketeollisuudelle voidaan myös valmistaa tarkkoja, erilaisia hiivauutteita, jotka antavat halutunlaista makua, esimerkiksi lihan, kanan, mausteiden, juuston, kasviksen tai savun makua. Lämpötilaa valvotaan valmistuksessa, jotta vitamiinit säilyvät. Hiivauute myös steriloidaan. Valmis hiivauute ei sisällä eläviä hiivasoluja, vain solujen osia, jotka on käsitelty halutulla tavalla tiettyjen ominaisuuksien aikaansaamiseksi.

Kaipaatko lisätietoa aromeista? >
Lue lisää hiivauutteesta >
Haluatko enemmän tietoa uutteista >

Suomen parasta kouluruokaa valmistetaan Joensuussa

Joensuun Enon koulu, Polkka – Pohjois-Karjalan tukipalvelut Oy, voitti neljännen valtakunnallisen kouluruokakilpailun Helsingin Messukeskuksessa Gastro-messuilla käydyssä finaalissa.

Luotetut, tutut tuotemerkit suurkeittiöille ja ravintoloille
Etsitkö reseptejä kotikeittiöön?