< Kysymyksiä ja vastauksia

Gluteenittomuus

Ovatko IsoMitta-tuotteet gluteenittomia?

Valmistamme nyt gluteenittomiakin tuotteita tavanomaisten elintarvikkeiden rinnalla. Gluteeniton-merkinnän saaneita tuotteita ovat IsoMitta Suomalainen Keittiö kastikepohjat ja IsoMitta liemiainekset. Tavanomaisissakin elintarvikkeissa on runsaasti sellaisia, jotka eivät ainesosiltaan sisällä vehnää, ohraa, ruista tai kauraa tai niistä tehtyjä gluteenia sisältäviä raaka-aineita.

Uusi lainsäädäntö gluteenittomuuden ilmoittamisesta elintarvikkeiden pakkauksessa tuli voimaan 10.2.2009 ja sitä sovelletaan 1.1.2012 lähtien.

Uusi lainsäädäntö antaa mahdollisuuden gluteeniton-merkintään tavanomaisten elintarvikkeiden pakkauksissa, jos niissä ei ole gluteenia sisältäviä viljoja tai kauran ainesosia. Tällaisia ovat esimerkiksi vehnätärkkelys, vehnätärkkelyssiirappi, ohrasta peräisin olevaa glukoosisiirappi sekä maustekastikkeet, jotka sisältävät pieniä määriä vehnää ja ruista. Merkintä on oikeutettu myös silloin, kun myyntivalmiin tuotteet analysoitu gluteenipitoisuus ei ylitä 20 mg/kg.

Uusi nimitys Uusi raja-arvo
(gluteenia/kg)
10.2.2009–
Vanha nimitys
–1.1.2012
Vanha raja-arvo
(gluteenia/kg)
–1.1.2012
Erittäin vähägluteeninen
(esim. vehnätärkkelyspohjaiset tuotteet)
100 mg
(100 ppm)
Gluteeniton 200 mg
(200 ppm)
Keliakialiiton merkkijärjestelmässä 100 mg (100 ppm)
Gluteeniton
(esim. maissi-, hirssi- ym. -pohjaiset tuotteet)
20 mg
(20 ppm)
(Luontaisesti) gluteeniton 200 mg
(200 ppm)
Keliakialiiton merkkijärjestelmässä 20 mg (20 ppm)

Tutustu pakkausmerkintöihin >
Tietoa tärkkelyksestä ja gluteenittomasta ruokavaliosta >

Kouluruokakisan voitto Kotkaan!

Kotkan joukkueessa kilpailivat Jaana Huuhka, Susanna Olkkonen ja Lenni Marttila. Kotkalaisten voittoisa menu koostui lempeästä savulohikeitosta, värikkäästä kasvispaistoksesta ja lihapullakastikkeesta kiharapastan kera. Juhlajälkiruokana tuomaristolle tarjoiltiin mehevää mustikkakukkoa vaniljakastikkeen kera.

Katso kaikki finaalireseptit >

Luotetut, tutut tuotemerkit suurkeittiöille ja ravintoloille
Etsitkö reseptejä kotikeittiöön?