< Kysymyksiä ja vastauksia

Hiivauute

Mitä hiivauute on?

Hiivauute vahvistaa proteiinipitoisten raaka-aineiden makua. Se ei kuitenkaan kuulu lisäaineisiin, kuten arominvahventeet, vaan on tavallinen raaka-aine. Hiivauutetta käytetään teollisuudessa ja myydään eri muodoissa kuluttajille ruokakaupan maustehyllyltä, tunnetuin hiivauutevalmiste on Aromat-mauste.

Hiivauute ei itsessään maistu miltään, vaan vahvistaa tuotteen omaa makua. Se sisältää myös glutamaattia. Hiivauute on enimmäkseen valkuaisainetta, joka valmistetaan valvotuissa oloissa kasvatettujen hiivasolujen osista. Erilaisia hiivoja kasvatetaan eri käyttökohteisiin ja jatkojalostetaan eri tavoin. Hiivauutteita valmistetaan elintarviketeollisuuteen sekä lääketeollisuuteen ravintoalustoiksi bakteereille ja sienille. Elintarviketeollisuudelle voidaan myös valmistaa tarkkoja, erilaisia hiivauutteita, jotka antavat halutunlaista makua, esimerkiksi lihan, kanan, mausteiden, juuston, kasviksen tai savun makua. Lämpötilaa valvotaan valmistuksessa, jotta vitamiinit säilyvät. Hiivauute myös steriloidaan. Valmis hiivauute ei sisällä eläviä hiivasoluja, vain solujen osia, jotka on käsitelty halutulla tavalla tiettyjen ominaisuuksien aikaansaamiseksi.

Etsitkö tietoa myös aromeista? >
Lue hiivauutteen ja arominvahventeiden välisistä eroista >

Kouluruokakisan voitto Kotkaan!

Kotkan joukkueessa kilpailivat Jaana Huuhka, Susanna Olkkonen ja Lenni Marttila. Kotkalaisten voittoisa menu koostui lempeästä savulohikeitosta, värikkäästä kasvispaistoksesta ja lihapullakastikkeesta kiharapastan kera. Juhlajälkiruokana tuomaristolle tarjoiltiin mehevää mustikkakukkoa vaniljakastikkeen kera.

Katso kaikki finaalireseptit >

Luotetut, tutut tuotemerkit suurkeittiöille ja ravintoloille
Etsitkö reseptejä kotikeittiöön?