< Kysymyksiä ja vastauksia

Lisäaineet

Miksi lisäaineita käytetään?

Lisäaineita lisätään elintarvikkeisiin aina tarkoituksella. Niillä on jokin haluttu vaikutus, joka yleensä liittyy tuotteen laadun varmistamiseen. Lisäaineita käytetään etenkin elintarviketeollisuudessa, mutta myös ruoanvalmistuksessa niin kotona kuin suurtalouksissakin. Elintarvikelisäaineet palvelevat sekä kuluttajan että elintarvikkeiden valmistajan etuja.

Mihin lisäaineet vaikuttavat?

Lisäaineiden avulla pyritään esimerkiksi:

- lisäämään elintarvikkeen turvallisuutta estämällä mikrobien kasvua
- parantamaan elintarvikkeen rakennetta, esim. sakeuttamalla
- tekemään elintarvike ulkonäöltään houkuttelevammaksi tai palauttamaan elintarvikkeelle sille ominainen väri
- parantamaan makua makeutusaineilla
- varmistamaan elintarvikkeen maun, rakenteen ja ravitsemuksellisen laadun säilyminen koko myyntiajan.

Jos lisäaineiden käyttö lopetettaisiin tuotteissa, seurauksena olisi tuotteen laadun eli maun ja rakenteen huonontuminen. Säilöntäaineen poisjättäminen heikentäisi säilyvyyttä ja vaarantaisi turvallisuuden. Tämä johtaisi säilyvyysaikojen lyhentymiseen, pilaantuneiden tuotteiden määrän kasvuun ja tuhlaukseen niin rahan kuin ympäristövaikutustenkin kannalta.

Mitä lisäaineet ovat?

Lisäaineet voivat olla joko luonnosta peräisin tai kemiallisesti tai mikrobien avulla valmistettuja. Valmistustavasta riippuen lisäaineet ovat joko kasvi- tai eläinperäisiä.
 
Osana monipuolista ja vaihtelevaa ruokavaliota lisäaineita sisältävien
elintarvikkeiden käyttö on turvallista. Lisäainemääräykset ovat samat kaikissa EU-maissa.

Lisäaineiden turvallisuus ja käyttötarkoitus arvioidaan ennen kuin ne hyväksytään käyttöön ja niiden käytöstä määrätään lainsäädännössä. Jos elintarvikkeen valmistuksessa on käytetty lisäaineita, siitä pitää ilmoittaa pakkausmerkinnöissä. Lisäaineet ilmoitetaan tuoteselosteessa ryhmänimellä, ja tarkennetaan E-koodilla tai yksilönimellä.

Mitä eroa on lisä- ja vierasaineella?

Usein luullaan, että lisäaineet ja vieraat aineet ovat sama asia. Tämä ei pidä paikkaansa. Vieraita aineita ei lisätä tarkoituksella elintarvikkeeseen, vaan ne ovat aina ei-toivottuja. Ne voivat tehdä elintarvikkeesta ihmisen terveydelle vahingollisen tai elintarvikkeeksi kelpaamattoman. Esimerkkejä vieraista aineista ovat ympäristösaasteet sekä eläinlääke- ja torjunta-ainejäämät.

Kouluruokakilpailu on käynnissä!

Keväällä 2018 ratkeaa, missä syödään Suomen parasta kouluruokaa. Valtakunnallisessa koulukeittiöiden ammattilaisten kilpailussa nostetaan kouluruoka kunniaan ja tuotetaan uusia suosikkireseptejä kaikkien Suomen koulujen käyttöön.

Tutustu kilpailuun >

Luotetut, tutut tuotemerkit suurkeittiöille ja ravintoloille
Etsitkö reseptejä kotikeittiöön?