< Kysymyksiä ja vastauksia

Pakkausmerkinnät

Miksi tuotteen suolapitoisuus on noussut?

Joidenkin tuotteiden kohdalla näyttäisi siltä, että niiden suolapitoisuus olisi noussut. Tämä on kuitenkin laskentatavan muutoksen syytä. Aiemmin valmiin tuotteen suolapitoisuus saatiin analysoimalla, nyt kertomalla natriumin määrä 2,5-kertaisena.

Kuten tiedämme, kaikki natrium ei suinkaan ole natriumkloridina (ruokasuolana) tuotteessa, joten siksi suolapitoisuus on usein uuden asetuksen mukaisesti laskettuna suurempi kuin ennen.


Miksi pakkausmerkinnät ja merkintätavat muuttuvat?

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1169/2011 elintarviketietojen antamisesta kokoaa yhteen ja saattaa ajan tasalle elintarvikkeiden merkintöjä koskevan lainsäädännön kaksi osa-aluetta: yleiset merkinnät ja ravintoarvomerkinnät.

Päämääränä on auttaa kuluttajia saamaan enemmän tietoa tuotteen yleisistä merkinnöistä ja ravintoarvomerkinnöistä helposti havaittavalla tavalla itse pakkauksesta.


Mitä muutoksia on tulossa yleisiin pakkausmerkintöihin?

1. Ainesosaluettelossa muun muassa kasviöljyt ja -rasvat voidaan ilmoittaa ryhmänimellä, jonka jälkeen on lueteltava öljyjen kasvialkuperä. Luetteloa voidaan täydentää maininnalla ”vaihtelevina osuuksina” (liite VII). Jos öljy on kovetettu, on sen yhteydessä ilmoitettava ”kokonaan kovetettu” tai ”osittain kovetettu” tapauksesta riippuen (liite VII) - nanomateriaalia sisältävien ainesosien jäljessä on oltava sana ”nano” (art. 18.3).

Continental Foods Finland Oy:n tuotteissa kasviöljy on avattu uusien tuotteiden kohdalla ja jatkossa päivitysten kautta muiden tuotteiden tiedoissa. Käytämme palmurasvaa ja joissakin tuotteissa lisäksi karitevoita. Joissakin jälkiruoka-aineksissa on kokonaan kovetettua palmurasvaa.

2. Luettavuudessa (art. 13 ja liite IV, art. 2.2) vaatimuksena kirjasinkoon on oltava vähintään 1,2 mm (x-korkeus). Luettavuuteen vaikuttavat lisäksi mm. tekstin ja taustan välinen kontrasti, kirjasinlaji, tekstin väri, viivan paksuus, rivien välinen etäisyys, kirjasinten välinen etäisyys; komissio vahvistaa luettavuutta koskevat säännöt.

Kaikissa pakkauksissamme kirjasinkoko on minimivaatimuksen mukainen. Luettavuus on siten hyvä.

Uutuustuotteiden ohella olemme tekemässä kiisseli-/keittoaineksiin uuden asetuksen mukaiset etiketit. Työ on parhaimmillaan käynnissä.


Mitä ja miten allergeeneista on kerrottava pakkauksessa?

Allergeenit (art. 21) ilmoitetaan ainesosaluettelossa aineen tai tuotteen nimellä siten, että ne selvästi erottuvat muista ainesosista esimerkiksi kirjasinlajin, -tyylin tai taustavärin avulla. Allergeenit on ilmoitettava myös pakkaamattomista ja suurtalouksien kautta toimitettavista elintarvikkeista. Jäsenvaltio voi antaa tarkempia sääntöjä tavasta, jolla tiedot on annettava (art. 44)

Uusien tuotteiden pakkauksissa ja muiden tuotteiden osalta tuotepäivitysten mukana Continental Foods Finland merkitsee allergeenit lihavoinnilla ja eri värillä, useimmiten punaisella. Tämä koskee siis pakkauksia, mutta muutokset viedään nettisivuille saman aikaisesti. Samaa logiikkaa on käytetty jo tuoteoppaassammekin.

Allergeenit, jotka täytyy merkitä:

Seuraavat ainesosat sekä niiden kasvi- tai eläinalkuperä on aina merkittävä oli määrä kuinka pieni tahansa:

  1. Gluteenia sisältävät viljat (vehnä, ruis, ohra, kaura, speltti, kamut-vilja sekä niiden hybridikannat) ja viljatuotteet, lukuun ottamatta seuraavia:
    1. vehnäpohjaiset glukoosisiirapit, dekstroosi mukaan luettuna
    2. vehnäpohjaiset maltodekstriinit
    3. ohrapohjaiset glukoosisiirapit
    4. viljat, joita käytetään maatalousperäisten tisleiden tai etyylialkoholin valmistukseen tislattuja alkoholijuomia ja muita alkoholijuomia varten
  2. Äyriäiset ja äyriäistuotteet
  3. Kananmunat ja munatuotteet
  4. Kalat ja kalatuotteet, lukuun ottamatta seuraavia:
    1. vitamiini- ja karotenoidivalmisteiden kantaja-aineena käytettävä kalaliivate
    2. oluen ja viini valmistuksessa kirkastamiseen käytettävä kalaliivate tai kalaliima
  5. Maapähkinät ja maapähkinätuotteet
  6. Soijapavut ja soijapaputuotteet, lukuun ottamatta seuraavia:
    1. täysin jalostettu soijaöljy ja -rasva
    2. soijasta peräisin oleva luonnon tokoferolien sekoitus (E306), luonnon D-alfatokoferoli, luonnon D-alfatokoferoliasetaatti ja luonnon D-alfatokoferolisukkinaatti
    3. soijasta peräisin olevien kasviöljyjen kasvisterolit ja kasvisteroliesterit
    4. soijasta peräisin olevista kasvisteroleista valmistetut kasvistanoliesterit
  7. Maito ja maitotuotteet (laktoosi mukaan lukien), lukuun ottamatta seuraavia:
    1. hera, jota käytetään maatalousperäisten tisleiden tai etyylialkoholin valmistukseen tislattuja alkoholijuomia ja muita alkoholijuomia varten
    2. laktitoli
  8. Pähkinät: manteli (Amygdalus communis L.), hasselpähkinä (Corylus avellana), saksanpähkinä (Juglans regia), cashewpähkinä (Anacardium occidentale), pekaanipähkinä (Carya illinoiesis (Wangenh) K. Koch), parapähkinä (Bertholletia excelsa), pistaasipähkinä (Pistacia vera), Macadamia pähkinä ja Queensland pähkinä (Macadamia ternifolia) sekä pähkinätuotteet, lukuun ottamatta seuraavia:
    1. pähkinät, joita käytetään maatalousperäisten tisleiden tai etyylialkoholin valmistukseen tislattuja alkoholijuomia ja muita alkoholijuomia varten
  9. Selleri ja sellerituotteet
  10. Sinappi ja sinappituotteet
  11. Seesaminsiemenet ja seesaminsiementuotteet
  12. Rikkidioksidi ja sulfiitti, joiden pitoisuudet ovat yli 10 mg/kg tai 10 mg/l SO2:na ilmaistuna
  13. Lupiinit ja lupiinituotteet
  14. Nilviäiset ja nilviäistuotteet

Mitä uusi asetus vaatii ravintoarvomerkinnöiltä?

Uuden asetuksen mukaan ravintoarvomerkintä on lähtökohtaisesti pakollinen ja sen sisältö järjestyksineen on lukkoon lyöty (art. 30). Pakollisen ravintoarvomerkinnän on sisällettävä seuraavat tiedot: energiasisältö ja rasvan, tyydyttyneiden rasvojen, hiilihydraatin, sokereiden, proteiinin ja suolan määrät (art. 30.1).

Pakollista ravintoarvomerkintää voidaan täydentää ilmoittamalla seuraavista yhden tai useamman määrät: kertatyydyttymättömät rasvat, monityydyttymättömät rasvat, polyolit, tärkkelys, ravintokuitu, liitteessä XIII mainitut vitamiinit/kivennäisaineet (art. 30.2). Pakollisen ravintoarvomerkinnän tiedoista voidaan vapaaehtoisesti toistaa energiasisältö tai energiasisältö ja rasvahappojen, tyydyttyneiden rasvahappojen, sokerien ja suolan määrät. (art. 30.3).

Kuten huomaatte, laktoosia ei saa uuden asetuksen mukaan taulukkoon enää laittaa. Laktoosin määrä per 100 g nautintavalmista tuotetta tulee kuitenkin olla ravintoarvotaulukon läheisyydessä, mikäli tuotteessa on väite laktoositon tai vähälaktoosinen. Jos väittämää ei ole, ei saa myöskään olla laktoosin määrää.

Ravintoarvon ilmaiseminen 100:aa grammaa tai 100:aa millilitraa, annosta tai kulutusyksikköä kohti (art. 32-33). Pääsääntöisesti vaatimukset pysyvät ennallaan: Ravintoarvo ilmoitetaan 100 grammaa tai 100 millilitraa kohti. Lisäksi on mahdollista ilmoittaa ravintoarvo annosta tai kulutusyksikköä kohden.

Ilmoitamme ravintoarvot per 100 g jauhetta ja per 100 g valmista tuotetta. Jauheen ravintoarvojen määrän tietäminen on oleellista asiakkaillemme, jotka tallentavat ravintoarvot omiin reseptiohjelmiinsa (Aromi, Jamix jne). Kuluttajapuolella ravintoarvot annetaan per 100g valmista ja per annos valmista.

Tunnetko pakkausten luomutunnukset >
Lue lisää pakkauksista ja ympäristöstä >

Kouluruokakisan voitto Kotkaan!

Kotkan joukkueessa kilpailivat Jaana Huuhka, Susanna Olkkonen ja Lenni Marttila. Kotkalaisten voittoisa menu koostui lempeästä savulohikeitosta, värikkäästä kasvispaistoksesta ja lihapullakastikkeesta kiharapastan kera. Juhlajälkiruokana tuomaristolle tarjoiltiin mehevää mustikkakukkoa vaniljakastikkeen kera.

Katso kaikki finaalireseptit >

Luotetut, tutut tuotemerkit suurkeittiöille ja ravintoloille
Etsitkö reseptejä kotikeittiöön?