< Kysymyksiä ja vastauksia

Uutteet

Mitä uutteet ovat? Miten niitä valmistetaan?

Uutteet valmistetaan luontaisista raaka-aineista, esimerkiksi yrteistä, lihasta ja kalasta. Uutteita käytetään elintarvikkeiden valmistuksessa samalla tavalla kuin mausteita kotona.

Uutteiden valmistus on tarkoin säädeltyä. Valmistuksessa raaka-aineet muun muassa kuivataan ja jauhetaan. Esimerkiksi persiljauute on vihreää jauhetta, joka valmistetaan spraykuivaamalla persiljan aromaattisia osia. 

Uutosta ei voida käsitellä elintarvikkeiden valmistuksessa sellaisenaan, vaan se sidotaan kantaja- tai apuaineeseen, kuten arabikumiin, dekstriiniin tai öljyyn. Ne kaikki ovat syötäviä valmisteita.

Miksi uutteita käytetään elintarvikkeissa?

Elintarviketeollisuudessa on mahdotonta maustaa ruokia aivan samalla tavalla kuin kotiruoanvalmistuksessa. Valmistusmäärät ovat kokonaan toiset vaikkakin valmistustavat muistuttaisivatkin toisiaan. Uutteiden ja aromien voidaankin ajatella olevan jatkokäsiteltyjä aineita tutuista mausteista.

Toisin kuin mausteilla, näiden raaka-aineiden saannissa ei ole vuodenajoista johtuvia laatuvaihteluja tai saatavuusongelmia. Lisäksi niiden käsittely on helppoa.

Aromit ja uutteet ovat hygieenisesti ja mikrobiologisesti turvallisempia kuin mausteet. Lupaamme kaikille tuotteillemme vähintään kahden vuoden säilyvyysajan ja on epätodennäköistä, että mausteet säilyisivät laadukkaina ja turvallisina tätä aikaa.

Miksi uutteiden apuaineita ei luetella pakkausmerkinnöissä?

Uutteiden valmistuksessa käytettyjä apuaineita ei elintarvikelainsäädännön mukaan tarvitse ilmoittaa tuotteiden pakkausmerkinnöissä tai ainesosaluetteloissa. Tämä johtuu siitä, että apuaineita on lopullisessa tuotteessa hyvin vähän, eikä niillä ole lopullisessa elintarvikkeessa lisäaineellista vaikutusta. 

Lisäaineiden määrät on rajoitettu vähimmäistasolle, jolla pystytään takaamaan aromien ja makua antavien ainesosien turvallisuus ja laatu sekä helpottamaan niiden varastointia.

Haluatko lukea enemmän hiivauutteesta? >
Etsitkö tietoa aromeista? >

Kouluruokakisan voitto Kotkaan!

Kotkan joukkueessa kilpailivat Jaana Huuhka, Susanna Olkkonen ja Lenni Marttila. Kotkalaisten voittoisa menu koostui lempeästä savulohikeitosta, värikkäästä kasvispaistoksesta ja lihapullakastikkeesta kiharapastan kera. Juhlajälkiruokana tuomaristolle tarjoiltiin mehevää mustikkakukkoa vaniljakastikkeen kera.

Katso kaikki finaalireseptit >

Luotetut, tutut tuotemerkit suurkeittiöille ja ravintoloille
Etsitkö reseptejä kotikeittiöön?