< Kysymyksiä ja vastauksia

Milloin tuote on vähälaktoosinen ja milloin laktoositon?

Ainesosaluettelosta nähdään, sisältääkö tuote maitoa, muita maitotaloustuotteita tai maitosokeria eli laktoosia. Jos tuotteeseen on käytetty maitotuotetta tai laktoosia, se mainitaan elintarvikelain mukaisesti ainesosaluettelossa myös silloin, kun se sisältyy osana tuotteen valmistuksessa käytettyyn toiseen elintarvikkeeseen.

Tuotteen laktoosi analysoidaan aina 100 grammasta nautintovalmista tuotetta. Mikäli laktoosimäärä jää alle yhden gramman, on tuote vähälaktoosinen. Laktoosittoman tuotteen raja-arvona käytetään Pohjoismaissa 0,01 g. Kun laktoosia on alle tuon raja-arvon, on tuote laktoositon. Absoluuttista nollaa ei siis käytetä prosessoiduilla elintarvikkeilla. On huomioitava, että ainesosissa voi olla laktoosia mutta 100 g valmista tuotetta onkin vähemmän laktoosia kuin 0,01 g, jolloin tuote on laktoositon.

 Maidoton tuote ei saa sisältää mitään maidon ainesosia tai maitotaloustuotteita. Varmistaaksesi tuotteen maidottomuus, lue aina ainesosalistaus.

Haitko tietoa muista erikoisruokavalioista tai allergeeneista? >>
Lue lisää gluteenittomuudesta? >

Kouluruokakilpailu on käynnissä!

Keväällä 2018 ratkeaa, missä syödään Suomen parasta kouluruokaa. Valtakunnallisessa koulukeittiöiden ammattilaisten kilpailussa nostetaan kouluruoka kunniaan ja tuotetaan uusia suosikkireseptejä kaikkien Suomen koulujen käyttöön.

Tutustu kilpailuun >

Luotetut, tutut tuotemerkit suurkeittiöille ja ravintoloille
Etsitkö reseptejä kotikeittiöön?