Lue uusin asiakaslehti

Esittelyssä isomittalainen:

Johan Tuominen on huippuosaaja huippuduunissa

Avainasiakkuuspäällikkö, iskä, kokki, aviomies ja ammattivalmentaja – monta puolta yhdessä paketissa! Tämän miehen keittiöura ja osaaminen on vuosien saatossa monissa liemissä keitetty. Mittarin lukema on parhaassa keski-iässä ja asenteessa vahvaa asiakasarvostusta sekä paloa olla avuksi. 

– IsoMitalla työni on vastata HoReCa-puolen kaupasta, eli teen yhteistyötä erilaisten ravintoloiden, henkilöstöruokaloiden, tukkujen sekä esimerkiksi pikaruokaketjujen kanssa. Käytännössä huolehdin, että tukkujen tarjonta ja ravintoloiden toiveet sekä tarpeet kohtaisivat mahdollisimman monipuolisesti. 

Alalle tyypilliseen tapaan koko ajan on lusikoita monessa sopassa yhtä aikaa, mutta aktiivisen tekijän ja ahkeran luonteen se pitää parhaassa terässä. Useimmiten Tuomisen löytää Vantaan konttorista, kun päätteen ääressä pyörivät excelit, raportit ja analyysit. Keittiö on kuitenkin säilyttänyt asemansa mieluisana mukavuusalueena, missä sekä kollegoiden että asiakkaiden kanssa kehitetään reseptiikkaa, maistellaan ja palaveerataan. 

– Itselleni asiakkaiden tapaaminen on sitä parasta. Keittiössä on erityinen kielensä, jota ymmärtämällä pääsee paremmin sisälle henkilöiden fiiliksiin ja kokemuksiin. Muutenkin välttelen tiukkaa ostaja–myyjä-vastakkainasettelua, tavoite on löytää ne tuotekehityksen oivallukset tai haastekohtien ratkaisut istumalla yhdessä pöydän samalla puolen. 

Keittiön ammattilaisten syvempää ymmärrystä ja arvostusta 

40 vuotta elämästään Porvoossa asuneen Tuomisen urapolulla on monia antoisia mutkia ja kokemusta kartuttaneita pysähdyksiä. Keittiöala on koulun penkiltä kuljettanut burgereista fine dining -ravintoloihin, tukuista teollisuuslaitoksiin. Etappeihin lukeutuu mukaan myös kartanoa, legendaarista yökerhoa ja armeijan kurkkusalaateissakin miehestä otettiin mittaa talousaliupseerikoulussa. Tuominen toteaakin, että ostajan saappaat ovat ne ainoat, joita hän ei ole vielä kokeillut. 

– Jokainen paikka on lisännyt arvostusta keittiössä työskenteleviä ihmisiä kohtaan. Harva tulee ajatelleeksi, miten henkisesti ja fyysisesti raskasta vuorossa voi olla ajatellen vallitsevia puitteita, työaikoja tai kiirettä taikoa kastike lautasille sadan hengen kattaukseen. Siksi jokainen asiakkaan kanssa yhdessä löydetty, aikaa säästävä ja arkea helpottava ratkaisu on voitto kotiinpäin. 

Vaikka juttu luistaa ja olemuksessa on aimo annos rennon letkeää huumoria, niin Tuominen pohtii olevansa positiivisesti pedantti. Yhteistyökumppanina hän pyrkii olemaan luotettava sekä pitämään kiinni luvatuista suunnitelmista – on kyse sitten pitkäntähtäimen kehitysprojektista tai tarpeesta saada tavara tukkuihin parin päivän slotilla. 

– Ennen käyntejä myyrään aina pohjatyöt asiakkaasta. Otan jo ennakkoon selvää asioista, mitkä voisivat olla hyödyllisiä tai heille tarpeellisia. Näin ehditään keskittyä oleelliseen.

Pieni tiimi, suuret hartiat

Asiakkaiden ohella työn suola ovat kollegat. Viihtymisen puolesta puhuvat IsoMitalla vietetyt vuodet, jotka ovat olleet pisin yhtäjaksoinen aika saman työnantajan riveissä. 

– Meillä on tiivis tiimi, ja olemme sopivasti erilaisia keskenämme omine vahvuuksinemme. Isomittalaiseen kulttuurin kuuluu avoimuus, ja arvostamme toinen toisiamme. Jos jokin ei toimi, niin kilautus kollegalle yleensä auttaa. Meillä ovat ihmiset tärkeässä roolissa, eikä ketään lokeroida yhdelle tontille. Täällä saa, ja oikeastaan oletetaankin, että on valmis tekemään sekä paljon että erilaisia hommia, mistä pidän kovasti. 

Harrastuksesta hyötyä työkentällekin

Nuoruuden urheilutaustan ansiosta Tuomisella pysyy lapa kiekossa ja ylämummoon on vapaa-ajalla uponnut salibandyn ammattivalmentajan rooli. Rakas harrastus tarjoaa vastapainoa arkeen, mutta toisaalta valmentamisen ytimessä on se sama ihmisten onnistunut kanssakäyminen kuin asiakastyössäkin. 

– Koutsaamisen karaisemista taidoista on taatusti ollut apua työkentällä. Sekä toisinpäin, organisoinnin on oltava vahvasti hallussa, kun tarkoituksena on myydä treeniä riville väsyneitä teinipoikia, Tuominen päättää nauraen. 

Asiakaspalvelu