Lue uusin asiakaslehti

Esittelyssä isomittalainen:

Uusien näkökulmien avulias ammattilainen

Kun Päivi Vaulamo siirtyi kokonaan eri alalta ja pöydän toiselta puolelta Key Account & Tender Manageriksi, tarvittiin neuvottelutaitojen kokenutta konkaria, hinnoittelu- ja excel- työskentelyn virtuoosia – sekä sopivia sattumuksia onnenkantamoisineen. Nyt hänestä tuntuu kuin olisi ollut alalla aina. Monipuolisessa työssä parasta ovat ne tavalliset päivät, joiden sisältö onkin ihan muuta mitä piti. 

– Koen tekeväni merkityksellistä työtä, kun voin auttaa ja omalla panoksellani tuoda uudenlaista näkökulmaa asioihin. Se, että asiakkaiden ja tiimin tarpeet laittavat työpäiväni uuteen järjestykseen on motivoiva, innostava ja ennen kaikkea positiivinen ongelma.

Vaulamon on helppo samaistua pöydän toisella puolella istuviin asiakkaisiin, vallitseviin lainalaisuuksiin ja tarpeisiin, sillä aikaisempi elämä kuljetti häntä 20 vuotta suurten vaate- ja käyttötavaraketjujen hankintapäällikkönä yli maa- ja mannerrajojen. Kunnes oli niiden onnenkantamoisten vuoro. 

 – Olin kouluttautumassa ratkaisukeskeiseksi coachiksi, kun kiinnostuin myös HR-asiantuntijan tutkinnosta. Sitä varten piti olla harjoittelupaikka, ja Aalto-yliopiston mentorini Ilona näki kotipihalla naapurinsa, joka kertoi tarvitsevansa puuttuvan palasen heidän työporukkaansa. Siitä se sitten lähti, sillä tuo portailla istuva naapuri sattui olemaan silloinen Brand & Training Managerimme, Vaulamo hymyilee. 

Ykkösprioriteettina asiakkaiden arjen helpottaminen

Kaikki kanssakäyminen ihmisten kesken on eräänlaista dialogia; on paikka sitten Kilpisjärvi tai Shanghai, kieli lontoota tai suomea. Hallitsemalla kuuntelemisen ja kuulemisen taidon pystyy antamaan asiakkaalle tilaa sanoittaa asiansa, ja sitä kautta yhdessä ideoida ja tarjota ehdotuksia loistavin lopputuloksin.

– Vaikka omat asiakassuhteeni eivät ole ehtineet kasvaa pituudessa, niin uskoisin niiden olevan välittömiä ja rentoja. Pyrin siihen, että minua olisi helppo lähestyä ja kauttani saa tarvittavan avun arjen haasteisiin. Valmistaudun tapaamisiin hyvin, kyselen ja kuulostelen ennakkoon mahdollisia tarpeita ja etsin jo valmiiksi vastauksia. Toisinaan asiakkaani haasteet liittyvät reseptitarpeisiin, joskus taas pidempiaikaiseen kehitystyöhön. Ykkösprioriteettini on helpottaa asiakkaidemme työtä ja samalla kertoa, mihin kaikkeen raaka-aineemme taipuvatkaan. 

Työkalut, joilla muutetaan ongelmat ratkaisuiksi

Kun omaa herkän silmän ja korvan, on helpompi havaita mahdollisia ratkaisuehdotuksia tai vaihtaa näkökulmaa totutun boxin ulkopuolelle. Vaulamon tekemät coachin sekä HR-asiantuntijan tutkinnot ovat hyödyksi niin sisäisessä tiimityössä kuin asiakastapaamisissa ja -kohtaamisissa erilaisten taitojen, voimavarojen ja tavoitteiden herättelemiseen sekä me-hengen ylläpitämiseen. 

– Jos on tarvetta, niin teoreettisen kylmävalmistuskoulutuksen kylkeen saa hyvin sovitettua työkaluja myös siihen, miten esimerkiksi työyhteisön ongelmapuhe muutetaankin ratkaisupuheeksi. Kaikki ei välttämättä tapahdu tässä ja heti, vaan portaat kohti tavoitteita voidaan asettaa pidemmälle tähtäimelle ja vuoden jälkeen todeta WAU, me tehtiin se! Meissä kaikissa on valmiina monia hyödyllisiä ratkaisutyökaluja, jotka pitää vain aktivoida käyttöön. 

Asiakkaalta saadut kehut tarkkuudesta ja täsmällisyydestä nostavat Vaulamon suupielet ylöspäin. Lämmintä, positiivista palautetta on tullut myös asioiden loppuun saattamisesta ja nopeasta reagoinnista ammattimaisen rauhallisesti haastavissakin tilanteissa. 

– Vapaa-ajalla puuhastelen mielelläni puutarhassa ja harrastan taijita, joogaa sekä pilatesta, jotka auttavat keskittymään hetkeen sekä pysymään rauhallisena joskus kaoottisiltakin tuntuvissa tilanteissa. Töissä saattaa esimerkiksi tulla eteen tiukka deadline-suma, johon en pysty etukäteen vaikuttamaan. Silloin mietin, että rauhallisella mielellä saa enemmän aikaan kuin kiireessä hosumalla. Toki myös kokemus on kartuttanut stressin- ja paineensietokykyä, tiukatkin tilanteet ovat kuitenkin vain väliaikaisia. 

Monipuolista, motivoivaa ja merkityksellistä työtä

Vaulamon vastuualue kattaa koko Suomen, ja siihen kuuluvat julkisen sektorin tarjouspyynnöt, jälkihyvitteet sekä -hinnoittelu.

– Tehtäväni on palvella ja auttaa tarjoamalla ratkaisuja julkisen sektorin asiakkaillemme yhteistyössä kentän asiakkuuspäälliköiden kanssa. Lisäksi olen mukana mm. erilaisissa messutapahtuma- tai kouluruokaprojekteissa sekä tiimin kanssa kehitämme reseptiikkaa asiakkaidemme tarpeisiin. 

Vaulamo kehuu GB Foodsin arvostavaa, huolehtivaa ja lämminhenkistä työilmapiiriä, jossa kollegoiden kanssa puhalletaan yhteen hiileen. On vapaus tehdä asioita monipuolisesti ja excelienkin keskellä olla luova. 

– Työ on sekä kehittänyt minua että olen myös itse kehittänyt toimintatapoja, joilla rutiinit hoituvat nopeammin ja saan enemmän aikaa asiakkaille ja työkavereille uuden innovointiin. Toisaalta, myös kysyn helposti, jos en tiedä jotain. Olen huomannut, että opin kaikista eniten kollegoiltani, jotka auttavat aina mielellään. Kiire ei ole koskaan ollut este avun saannille, Vaulamo päättää kiitollisena. 

Lue Päivin vinkit työmotivaation kasvuun »

Asiakaspalvelu