Isommin – IsoMitan asiakaslehti 1/2020

Keittiömestari Jari Ruonakosken voi bongata peräti kolmesta eri ravintolasta. Tämä määrätietoinen monitoimimies rakastaa haasteita ja haluaa, että ruoalla on tarina, mielellään maukas ja yllätyksellinen. Jotta volyymi, resurssit, hinta ja laatu kohtaisivat, hyödyntää Ruonakoski IsoMitan tuotekavalkadia modifioiden vaihteleviin tarpeisiin. Oulusta kotoisin oleva Ruonakoski haaveili jo 2-vuotiaana kokin töistä. Nykyisin hänellä on kaksi omaa pikkuVELI -ravintolaaYlivieskassa ja päivittäin 300–400 ruokailevaa asiakasta Nova Skyland -hotellissa Rovaniemellä. Lisäksi sydäntä lähellä ovat uria uurtavat lähi- ja paikallisruoan kehittämisprojektit. – Mielestäni pelkkä lähiruoan käyttäminen ei kuitenkaan ole itseisarvo, vaan sen on täytettävä muutkin kriteerit.Tai vastaavasti, kaikkea ei aina tarvitse tehdä itse vain tekota- valla briljeeraamisen vuoksi.Tärkeintähän on, että asiakas saa lautaselleen ruokaa, josta hän pitää. Monta kauhaa tulessa Ruonakoski saa ajan riittämään tarkasti organisoiden ja ennakoiden.Tammikuussa hän suunnittelee koko vuoden perusrungon sekä tärkeimmät päälinjat, joita täydennetään matkan varrella. Koko palettia ei kuitenkaan tarvitse klaa- rata yksikseen. Arki sujuu ja rutiinit pyörivät, kun mukana on luotettavat yhteistyökumppanit, joiden kanssa vedetään aidosti yhtä köyttä. – IsoMitan vahvuuksia ovat ennen kaikkea tasalaatuiset tuotteet, jotka taipuvat moneen erilaiseen tarpeeseen. En käytä mitään suoraan, vaan jatkojalostan tuotteita saadak- seni mukaan meidän toivomamme twistin. Keittiömestari kiittelee myös IsoMitan edustajia Jere Uroa sekä Nina Behmiä positiivisesta sparrausavusta. Ajatuksia vaihdetaan ja mielen tuntoja puretaan, eikä aina pelkästään raaka-aineisiin liittyen. – Ideapalloa heitellään hyvässä hengessä puolin ja toisin. Yhteistyö isomittalaisten kanssa on kaikkea muuta kuin tuotteiden tuputtamista. He ovat aidosti ja aktiivisesti kiinnostuneita siitä, mitä me teemme tai tarvitsemme. Jos tulee haasteita liittyen valikoimaan tai reseptiikkaan, niin jeesaamme toisiamme avoimesti, inspiroiva pilke silmäkul- massa. Lappiruoan toisenlainen vaihtoehto Kesällä Nova Skyland -hotellin ravintola-asiakkaat ovat pääasiassa paikallisia, aaltoliike kansainvälisiin vierailijoihin starttaa lokakuun aikana ja kestää aina huhti–toukokuulle. Kahta samanlaista sesonkia ei ole, ja trendit vaihtelevat niin muuttuvan maailman kuin uusien lentoreittienkin mukana. Tarjolla oleva menu ei edusta perinteistä lappiruokaa, vaan Ruonakoski on ammentanut siihen inspiraatiota aasialaisesta makumaailmasta.Vihreää valoa perinteitä tuulettavalle suun- nalle saatiin myös kiinalaisilta omistajilta. – Tilaisuuden tullen tartun mahdollisuuteen tehdä asiat vähän toisin, ja onneksi vastaanotto on ollut tyytyväistä. Pohjoisen puhtaat luonnon antimet luovat perustan, eksotiikkaa taas tarjoillaan raaka-ainevalintojen sekä maustamisen kautta. Hotellin ravintolalla on käytössä yksi ja sama tila, jossa parin tunnin vaihdoilla vedetään aamupala, kaikille avoin lounas sekä illan à la carte – välillä myös kokouksia sekä isompia juhlia. – Jotta suurikin volyymi ja laatu olisivat linjassa, arjen luottokumppanina ja onnistumisen avaimina meillä on IsoMitta. Heidän tuotevalikoimaansa hyödyntäen saamme käsiparit riittämään ja myös kulurakenne raaka-ainehintoi- neen pysyy kohtuullisena. Testaa, tuunaa, onnistu Ruonakoski kehottaa rohkeasti kokeilemaan esimerkiksi Bong Touch of Taste -fondeja kylmiin tarjottaviin. Suosikeiksi hän listaa myös IsoMitan kätevät kastikeainekset ja mausta- mattoman moussepohjan, joka sopii sekä suolaisen puolelle että kevättä juhlistavien kakkujen täytteeksi. - Itsellä riittää intoa ja paloa ideoida, mutta annan mielelläni vastuun ja vapauden myös kollegoille käyttää luovuuttaan. Keittiö on positiivisena tiimipelikenttänä parhaimmillaan. Niiden kolmen vuoden aikana, kun olen tehnyt töitä Nova Skylandissa, olen ylpeydellä saanut katsoa pikkuVeljien henkilöstön kehitystä ja kasvavaa vastuunottoa.Toisinaan pieni etäisyys ja uusi katsantokanta saattavat olla hyödyksi kaikille. Entä, mitä Ruonakoski tekee, jos päässä pyörii kiireisen päivän päätteeksi vain vatsantäytettä? – Kun koti on 1800-luvulta peräisin olevalla tilalla, jossa asuu myös 3 koiraa ja tallissa 5 hevosta, niin sillä reseptillä saa sopivasti vastapainoa ja ajatukset nollautumisraiteille, hän päättää naurahtaen. Napapiirin sankari Jari Ruonakoski tarjoaa ”Aitoa pohjoista & itsetehtyä IsoMittaa” 8

RkJQdWJsaXNoZXIy MzQ2ODg=