Isommin 1/2022

Monen maun majoneesi Majoneesi mielletään vieläkin lähinnä dipiksi tai hampurilaiskastikkeeksi, vaikka kyseessä on erittäin monipuolinen ja moneen sopiva emulsiokastike, jonka hyödyntämismahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Salaatinkastikkeissa, dipeissä, kylmissä ja lämpimissä täytteissä, uuniperunan kyyti- poikana, leivonnassa… siinä vain osa siitä kaikesta, mihin majoneesi taipuu. Hieman yllättäen piirakkapohjan ja jopa mutakakun runkona voi käyttää majo- neesia. Majoneesi sopii myös erinomaisesti tuiki tavallisten arkiruokien tuunaa- miseen. – Esimerkiksi juustoraasteen kanssa yhdistettynä siitä saa poikkeuksellisen hyvän päällisen tai täytteen lämpimiin voileipiin. Majoneesilla voidaan myös täyden- tää munakkaita nesteeseen sekoitettuna, kertoo GB Foodsin Brand & Training Manager Jutta Kontinen . Majoneesin maustamisessa kannattaa kuitenkin muistaa yksi tärkeä asia: suosi kuivamausteita ja ole tarkkana nesteiden kanssa, sillä majoneesin rakenne löys- tyy helposti. Esimerkiksi appelsiinimehun sijasta kannattaa hyödyntää mieluum- min appelsiinin kuorta, jos vain mahdollista. Majoneesi osaksi arkea, juhlaa ja sesonkia Majoneesia voi hyödyntää monipuolisesti paitsi tavallisessa arjessa myös erilai- sissa juhlissa ja sesongeissa. Kesällä siitä saa loistavat dipit grilliherkuille, kun taas syksyllä sillä voi maustaa erilaisia sieni- ja riistapiiraita. Joulunaikaan majoneesi voisi löytää paikkansa erilaisista salaateista ja rosolleista. Pääsiäisen tienoilla majoneesi maistuu vaikkapa lampaan tai ankan kaverina. Majoneesi sopii moneen tilanteeseen ja ympäristöön, kuten vaikkapa kouluruo- kalaan. Valmismajoneesia oman maun mukaan maustamalla kukin koulu voisi loihtia oman ”talon majoneesinsa”.Tai miltä kuulostaisi vaikkapa rehtorin ja kun- kin opettajan omat nimikkomajoneesit? Majoneesin monipuolisempi hyödyntä- minen kouluissa, ravintoloissa ja hotellien aamupalapöydissä auttaisi pitämään omavalmistusasteen mahdollisimman korkeana. Lisäksi majoneesia voi hyödyn- tää myös levitteenä tavanomaisten margariinien ja sulatejuustojen rinnalla. Kaikki majoneesit eivät aja samaa asiaa ja monesti ennakkoluulottoman luovimisen ja loihtimisen kautta löytyy sopiva balanssi makujen suhteen. 18

RkJQdWJsaXNoZXIy MzQ2ODg=