Isommin 1/2022

Herkkuguru Veera Ahokkaan kakuissa riittää silmänruokaa Vuonna 2021 IsoMitta järjesti #Herkkuguru-haasteen, jossa kokeneet jälkiruokataiturit ja tulevaisuuden lupaukset kutsuttiin loihtimaan suloisia ja kielen mukanaan vieviä luomuksia IsoMitan jälkiruoka-aineksia hyödyntäen. Herkkuguruista Veera Ahokas vakuutti meidät erityisesti valloittavilla, näyttävillä kakuillaan. Ei ole mitenkään yllättävää tai sattumaa, että Ahokas menes- tyi herkkugurukilpailussa: leipuri-kondiittori Ahokas opiskelee työnsä ohessa kondiittorikisälliksi. Kondiittorilupaus sai opinto- jensa kautta tietää IsoMitan herkkuguruhaasteesta ja päätti hakea mukaan saman tien – omien taitojen haastaminen inspiroi välit- tömästi. Ennakkoluulottomasta asenteestaan huolimatta Ahokas yllättyi saadessaan kutsun herkkugurujen monialaiseen ja lahjak- kaaseen porukkaan. – Oli se kyllä uskomaton fiilis. Vieläkin hämmästyttää, miten juuri minut valittiin niin isosta hakijajoukosta, jossa oli mukana vieläpä niin ammattitaitoista väkeä. Uskon tämän projektin olevan upea mahdollisuus ja iso askel urallani, Ahokas riemuitsee. Lapsuuden haaveista urasuunnitelmiin Ahokkaan jälkiruokaluomukset ihastuttavat ja vaikuttavat niin maullaan kuin ulkonäölläänkin. Ahokas innostui alasta jo pienenä: pöytä oli mummin luona aina koreana jos jonkinlaista leivon- naista. Serkun syntymäpäiväjuhlilla Ahokas ihasteli tätinsä tekemiä kakkuja. Haaveena tuolloin oli, että jonain päivänä Ahokas saisi itse leipoa syntymäpäiväkakkuja omille lapsilleen. Ehkä juuri siksi kakut ovatkin Ahokkaan lempijälkiruokia. Niiden tekemisessäkin on monta hauskaa vaihetta: erityisen ihastuttavaa on kakkujen ulkonäön suunnitteleminen ja toteutus. Ahokasta kiehtoo kakuissa aina niiden estetiikka, oli se sitten itseleivottu tai jonkun toisen tekemä. – Toki makua ei saa ikinä unohtaa, sillä sehän nyt on kaikista tär- kein. Kakulta odotan miellyttävää rakennetta, raikkautta ja maku- jen tasapainoa, Ahokas listaa. Tällä hetkellä Ahokas työskentelee leipurina. Sen lisäksi keikka- työt ja opinnot pitävät taiturin kiireisenä. Ahokkaan tavoitteena on laajentaa osaamistaan entisestään ja mahdollisesti tulevaisuu- dessa perustaa jotain ihan omaa. – Ajatuksena on kisälliopintojen jälkeen tähdätä aika suoraan kondiittorimestarin tutkintoon. Ehkä joskus pääsen avaamaan oman kahvilan! Ahokas näkee herkkuguruhaasteen auttavan häntä tämän unel- man saavuttamisessa monellakin tavalla. Esimerkiksi reseptiikkaa suunnitellessa tuli kiinnitettyä huomiota raaka-ainekustannuksiin ja kohderyhmien mielitekoihin paljon tarkemmin kuin tavallisesti. Sesonkien mukaan, yllätyksiä kaihtamatta Ahokkaalla on jo nyt, nuoresta iästään huolimatta, selkeä oma tyyli. Aloittaessaan ideoinnin herkkugurun roolissa hän tiesi jo tärkeimmät lähtökohtansa: hänen luomuksensa olisivat herkullisia ja kauniita – ja että niissä olisi jotakin yllättävää. Kakkujen visuaali- suus on olennainen osa Ahokkaan suunnittelua. – On tärkeää, että kakun ulkonäkö kertoo jotain sen makumaa- ilmasta, Ahokas kuvaa. Kakkuja suunnitellessa ja niitä leipoessa kannattaa pitää mielessä sesonki ja sen suomat mahdollisuudet. Kevääseen ja pääsiäisen ajankohtaan sopivat erilaiset väririkkaat hedelmät, koristekukat ja keltainen väri. Sydänkesällä kannattaa hyödyntää erilaisia ainut- laatuisia marjojamme ja pitää kakkujen yleisilme kevyenä. Talvea kohti mennessä kannattaa luottaa tummempiin ja täyteläisempiin sävyihin ja makuihin. 6

RkJQdWJsaXNoZXIy MzQ2ODg=