Lue uusin asiakaslehti

IsoMitan herkkuguruhaasteen vastaanottanut jälkiruokataituri Simo Pietarinen uskoo oman vision ja kokeilemisen voimaan.

Simo Pietarinen on lukuisissa kotimaisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa marinoitu keittiön monitaituri. Vuoden 2018 Makeamestari-kilpailun voittaja ja hopeaa kokkiolympialaista maajoukkueessa pokanneelta Simolta taittuu käden käänteessä maittava ja näyttävä jälkiruokakokonaisuus, joka ihastuttaa erilaisuudellaan. Onnistuneen jälkiruoan resepti on huippukokilla hallussa.

– Onnistunut jälkiruoka sopii ympäristöönsä, tukee sesonkia ja huomioi asiakkaan mieltymykset. Esimerkiksi lounaspaikassa voi olla tuhdihko jälkiruoka-annos, kun taas hienossa ravintolassa kepeämpi kokonaisuus. On jälkiruoka sitten millainen tahansa, niin liian makea se ei saa olla. Pahinta on, että jos jälkiruoassa on supermakea takapotku. Makujen tasapaino on ensiarvoisen tärkeää, kotimaisuus plussaa, Simo listaa.

Toinen hyväksi havaittu elementti jälkiruoan tyylistä riippuen on erilaisten vastinparien, kuten kylmän ja lämpimän sekä pehmeän ja rapean suutuntuman yhdisteleminen. Raikkautta voi lisätä myös tuoreilla marjoilla tai hedelmillä.

– Jos on esimerkiksi vadelmanmakuinen jälkiruoka, niin annosta voi parantaa asettelemalla kokonaisen vadelman tyylikkäästi annoksen päälle. Se freesaa jälkiruokaa entisestään ja tarjoaa ruoasta nauttivalle asiakkaalle ikkunan, josta tarkastella annoksen sisältämiä raaka-aineita. Monet meistä haluavat tietää, mitä lautaselta löytyy, Simo täsmentää.

”Raikasta, yllättävää ja omaan tyyliin sopivaa”

IsoMitan tuotteet ovat Simolle entuudestaan tuttuja, joskaan hän ei ole vielä päässyt kokeilemaan niitä hirveän monipuolisesti. Kokkikonkarille IsoMitta näyttäytyy luotettavana brändinä, jonka tuotetarjonta on tasalaatuista ja toimivaa.

– Mielestäni IsoMitan tuotteiden paras puoli on helppokäyttöisyys. Ne toimivat hyvin ison volyymin keittiötyössä ja säästävät aikaa. Tuotteiden koostumus on tiedossa ja käyttöohjeet selkeät, Simo kehuu. 

Kysyttäessä, onko IsoMitan herkkuguruhaasteen reseptiikka jo kasassa, on Simolla vastaus valmiina: jälkiruokaideat ovat pitkälle jo valmiina, joskin joitain muutoksia tulee varmasti vielä kokeillessa ja kokatessa. 

– Lähtökohtana on loihtia jotain raikasta, yllättävää ja omaan tyyliin sopivaa – ja toki myös näyttää, kuinka helposti IsoMitan tuotteet taipuvat ravintola-annosten suuntaan. Suunnitteilla on ainakin mustikkamaidosta inspiraationsa saanut mustikkaa ja valkosuklaata yhdistelevä jälkiruoka, lasista tarjoiltava herkku, sekä kaksi erilaista kakkua. Toisen kakun makumaailmassa lakritsi kohtaa sitruunan, toisessa taas kombo rakentuu puolukan ja karamellin ympärille. Tässä jälkimmäisessä on tarkoituksena hyödyntää Bong Moussepohjaa ja lisäksi yhtä kisamuottiani. Muotit ja värit ovat muutenkin keskeisessä roolissa, Simo avaa.

Kotiköökistä kansainvälisille keittiöille

Simo on ollut lapsesta asti kiinnostunut keittiössä hääräämisestä. Ruoanlaitossa on alusta asti kiehtonut eniten leikittely. Luovuutta voi ja kuuluu käyttää niin paljon kuin mahdollista. Tätä nykyä Simo on osallistunut useisiin kotimaisiin ja kansainvälisiin kisoihin ja myös menestynyt niissä. Monessa mukana ollut ammattilainen saa ajan riittämään intohimoonsa juuri ja juuri.

– Jos haluaa olla osana kokkimaajoukkuetta ja menestyä kisoissa, vaatii se tietysti paljon harjoittelua. Treenaaminen tapahtuu varsinaisen leipätyön ohessa eli vapaa-ajalla. Sen se monesti vaatii, Simo kertoo.

Perinteikkäitä leivoksia ja käsityösuklaita

Simo kertoo inspiroituvansa usein sesonkien mukanaan tuomista mahdollisuuksista sekä somessa ja ravintola-alan julkaisuissa esitellyistä uusista ideoista ja luovista ratkaisuista. Pääosin kaikki ideat syntyvät kuitenkin omassa päässä. Erityisesti Simoa viehättää ja innostaa perinteikäs jälkiruokaosaaminen, kuten vaikkapa pariisilaistyyliset täyteläiset leivonnaiset ja käsityösuklaat.

– Suomessa on tarjolla paljon hyviä jälkiruokia sesonkeina ja niiden ulkopuolella, mutta mielestäni katsetta voisi suunnata enemmän keski-Euroopan ja vaikkapa juuri Pariisin suuntaan. Esimerkiksi suklaakulttuurimme osalta meillä on vielä opittavaa ja kehitettävää. Monet meistä ovat tottuneet tehdasvalmisteisiin suklaisiin, joita saa edullisesti ja vähällä vaivalla lähikaupasta. Ne ovat toki hyviä, mutta niiden rinnalle toivoisin myös korkealaatuisia käsityösuklaita. Ne ovat kuitenkin ihan omanlaisensa elämys, Simo alleviivaa.

Suklaapuotikulttuuri kiinnostaa Simoa siinä määrin, että hänellä on haaveena päästä ulkomaille suklaakoulutukseen. Sen lisäksi myös tuotekehitystyö on alkanut kiinnostaa enenevissä määrin.

– Olisi hienoa olla mukana loihtimassa vielä entistäkin monipuolisempia tuotteita ravintoloiden, suurtalouskeittiöiden ja kotiköökkien käyttöön. Erityisen kiinnostavaa olisi päästä vaikuttamaan valmisteiden rakenteisiin ja makuihin. Tiedä vaikka tiemme IsoMitan kanssa kohtaavat uudelleen näissä merkeissä, Simo virnistää.

Tilaa uusimmat reseptit sähköpostiisi!

IsoMitan uutiskirje kertoo kaikesta hyvästä: sesonkien parhaista ideoista ja resepteistä, uutuuksista sekä vinkeistä.

Jaa:

Asiakaspalvelu