Isommin 1/2022

Sykähdyttäviä elämyksiä, silmänruokaa ja virkistystä mielelle – ravintolan sisustussuunnittelu on moniaistinen herkku Ei pelkkää sumppia tai mahantäytettä – joskus ravintolan tai kahvilan suosio on kiinni ”siitä jostakin”, jonka ansiosta siellä on hyvä olla ja sinne haluaa mennä uudestaan ja uudestaan. Visionary Design Partners Helsingin Jaana Ekman tietää kaiken siitä, miten ravintola saadaan sisustuksellaan kutsuvaksi ja viihtyisäksi. Ravintolasuunnittelussa väritellään reilusti viivojen sisällä. Viihtyi- syyttä ja persoonallisuutta saa tuotua tilaan luovuudella ja villeillä ideoilla, mutta lainsäädäntö ja käytännön arki asettavat omat raa- minsa. Sisustusta suunnitellessa tulee ottaa huomioon lait ja mää- räykset sisäänkäynneistä, varapoistumisteistä, esteettö- myydestä ja paloturvallisuudesta. Lisäksi täytyy huomioida työtekijöiden kulkureitit sekä työskentelyolojen ergonomia. – Pitää ymmärtää miten asiakkaat liikkuvat tilassa, sekä miten henkilökunta pystyy parhaalla mahdollisella tavalla työskentelemään, Jaana Ekman ohjeistaa. Moniaistisuutta, kestävästi Viihtymisen moniaistinen kokemus saadaankin aikaan monien tekijöiden yhteensopivuudella. Ekman itse hakee inspiraatiota matkustamalla mah- dollisimman paljon ja usein. Arkkitehtuurin lisäksi ide- oita voi löytää muodista, väreistä ja taiteesta. – Tilan kokonaiselämykseen vaikuttaa ääni, valo, tuoksu ja materiaalit.Valaistuksen merkitys on erittäin tärkeä tilasuunnittelussa. Materiaalien tuntu, viherkasvit ja kestävä kehitys ovat johtoajatuksena meidänkin suun- nittelussamme, Ekman avaa. Ravintolatoiminnan pyörittäminen on muutakin kuin ruoanlaittoa ja reseptejä. IsoMitta esittelee alan mielenkiintoisia ihmisiä, yrityksiä ja ilmiöitä Kauhan vierestä -juttusarjassa. Kauhan vierestä Kuva: Jaanis Kerkis Kuva: Lassi Saijets 16

RkJQdWJsaXNoZXIy MzQ2ODg=