Perinteitä notkuva joulupöytä tuo joulun armeijaan

05.11.2012

Armeijan harmaissa vietetty joulu taatusti eroaa perinteisestä monellakin tapaa. Ruoassa sen sijaan varuskunnissakin noudatetaan perinteitä. – Joulumenun suurin hitti on edelleenkin kinkku, sanoo Leijona Cateringin työnjohtaja Kirsti Ranta varuskuntaravintola Rumpalipojasta.

Jouluruokia

Armeijan jouluvalmistelut aloitetaan varsinaisessa järjestelytoimikunnassa jo hyvissä ajoin. Joulunalusviikot kun ovat kaikkiaan keittiöllä kiireistä aikaa – varuskunnissa järjestetään niin kahvituksia kuin kauneimmat joululaulut -tilaisuuksia.

Kirsti Ranta on 25-vuotisen uransa aikana ehtinyt valmistella Säkylän varuskuntaravintolassa useammankin joulun.

– Aikuisetkin kokevat jouluperinteet tärkeiksi. Laitamme yhdessä kaiken hienoksi jouluruokailijoita varten, Ranta kertoo.

Joulumenu on sama kaikissa Suomen varuskunnissa

Jouluna varuskunta hiljenee. Jouluruokaa valmistetaan vain parille sadalle hengelle. Heistä varusmiehiä on noin puolet.

– Joulupöytään ovat tervetulleita myös kulloinkin valmiudessa olevan yksikön henkilökunnan perheenjäsenet. Siviileitä joulupöydässä aterioi viitisenkymmentä, Ranta sanoo.

Joulupöydän reseptit laaditaan ja suunnitellaan Leijona Cateringissä niin, että kaikissa Suomen varuskunnissa on pääpiirteittäin samanlainen joulupöytä. Joitakin erikoisuuksia toki on paikkakuntakohtaisesti. Ranta kertoo, että Säkylässä leivotaan pikkuleipiä ja kuivakakkuja.

Joulupuuro

Kello 9.00 brunssi aloittaa aaton

Jouluaaton vietto aloitetaan kello yhdeksän brunssilla, perinteisellä joulupuurolla ja luumukeitolla. Niiden lisäksi tarjoillaan kahvia ja joulutorttuja.

Ennen varsinaista jouluateriaa varuskunta kerääntyy yhteiseen jouluhartauteen. Kello 14.00 höyryävä glögi ja koristeltu ruokasali ovat valmiina odottamassa ruokailijoita. Tervetulosanat lausuu aina eversti.

– Joulupöytä on runsas ja perinteinen. Vuodesta toiseen suurin hitti on kinkku. Sen kanssa tarjoillaan puolukkakastiketta. Pöytään on valmistettu myös perinteiset porkkana- ja lanttulaatikko, sinappisilli, rosolli ja sienisalaatti. Jälkiruokana on luumurahkaa ja konvehteja, luettelee Ranta. Hän lisää, että seuraavien päivien ruokalistalla kinkku vaihtuu kalkkunan rintafileeksi, jonka kanssa tarjoillaan pippurikastiketta. Porkkanalaatikon tilalle tehdään bataattilaatikkoa. Näin listalle tuodaan vaihtelua.

Itse jouluaattoillanvietto päättyy armeijan tuvissa. Sotilaskoti antaa jokaiselle henkilökohtaisen joululahjan.

– Armeijan joulu on sen kokevalle ikimuistoinen tapahtuma. Tekijät saavatkin paljon kiitosta maistuvista ruoista, Ranta hymyilee.


Muita kategorioita johon artikkeli liittyy

Teemat - Joulu

Takaisin edelliselle sivulle

Kouluruokakilpailu on käynnissä!

Keväällä 2018 ratkeaa, missä syödään Suomen parasta kouluruokaa. Valtakunnallisessa koulukeittiöiden ammattilaisten kilpailussa nostetaan kouluruoka kunniaan ja tuotetaan uusia suosikkireseptejä kaikkien Suomen koulujen käyttöön.

Tutustu kilpailuun >

Luotetut, tutut tuotemerkit suurkeittiöille ja ravintoloille
Etsitkö reseptejä kotikeittiöön?