Lue uusin asiakaslehti

Usein kysyttyjä KYSUmyksiä

Kylmävalmistus ei vielä ole kovin yleinen valmistusmenetelmä ja vaatii ammattikeittiöiltä harjoittelua ja totuttelua. Kylmävalmistuksen käyttöönotto ja opettelu saattaa tuntua aluksi haastavalta ja herättää epäilyksiä ja kysymyksiä. 

Haluamme tehdä tämän tehokkaan menetelmän käyttöönoton mahdollisimman vaivattomaksi – siksi olemme koostaneet tälle sivulle yleisimpiä asiakkailtamme kuulemiamme kysymyksiä ja horeca-alalla esiintyviä luuloja liittyen kylmävalmistukseen.

1. Onko kylmävalmistuksen käyttöönotto ja opettelu hankalaa?

Kylmävalmistuksen käyttöönotto ei ole erityisen vaikeaa. Kuten kaikki muukin uusi, se vaatii harjoittelua ja totuttelua – ja palkitsee ajan kanssa. Kylmävalmistuksessa on tärkeintä noudattaa reseptejä tarkkaan. Kylmävalmistuksen reseptiikka on selkeää ja toimii ruoasta toiseen yhdellä ja samalla logiikalla. Kylmävalmistuksessa työvaiheita on vähän ja prosessi on yksinkertainen.

2. Voidaanko kylmävalmistuksessa käyttää tavallisia raaka-aineita?

Mitään kylmävalmistukseen varta vasten suunniteltuja erikoistuotteita ei ole pakko käyttää. Muista kuitenkin, että tuoreita ja raakoja kasviksia, vihanneksia ja perunaa ei voi kylmävalmistuksessa käyttää. Sen sijaan sopivia aineksia ovat kypsä liha ja kypsä peruna, pakastekala ja -kasvikset, tuoreet yrtit, säilykkeet, tavalliset maitotaloustuotteet, riisi, ohra ja kylmävalmistukseen sopiva pasta. Oikeat raaka-aineet kannattaakin valita aina ruoan mukaan. Esimerkiksi pakasteherneistä ei saa hyvää hernekeittoa.

3. Millaisia ruokia kylmävalmistuksella voi valmistaa?

Kylmävalmistus soveltuu erinomaisesti etenkin laatikko-, vuoka-, kastike- ja pataruokiin sekä suurusteisiin keittoihin. Tutustu kylmävalmistuksen työvaiheisiin ja kokeile myös herkullisia kylmävalmistusreseptejä.

4. Onko kylmävalmisteisen ruoan maustaminen vaikeaa?

Kylmävalmisteisen ruoan maustaminen ei ole vaikeaa, mutta vaatii aluksia testailua ja opettelua. Kylmävalmistus toimii siten, että ruoka ehtii vetäytyä ja maustua kaikessa rauhassa ennen kypsennystä ja kuumennusta. Kylmävalmistuksessa mausteista saadaan jopa tavallista enemmän irti, joten niitä kannattaa käyttää maltillisesti.

5. Vaikuttavatko kylmätärkkelykset ruoan makuun tai väriin?

Eivät vaikuta. Kylmätärkkelykset ovat värittömiä ja maultaan neutraaleja.

6. Voiko kylmävalmisteisia tärkkelyksiä käyttää ainoastaan kylmävalmistuksessa?

IsoMitan kylmävalmisteiset tärkkelykset ovat monikäyttöisiä ja soveltuvat suurusteina niin kylmävalmistukseen kuin kuumavalmistukseenkin.

7. Onko kylmävalmisteinen ruoka verrattavissa einekseen?

Ei. Kylmävalmisteista ruokaa ei voi laskea einekseksi, sillä se on pääosin itse valmistettua. 

8. Vaatiiko kylmävalmistus uuden laitekannan tai kalliita investointeja?

Ammattikeittiön tavallisella laitekannalla pärjää hyvin. Kylmävalmistus tarvitsee vain sekoittavan padan, pakkeja, laskutilaa sekä riittävät kylmäsäilytystilat. Kypsennystä varten tarvitaan uuni tai lämpövaunu.

9. Edellyttääkö kylmävalmistuksen käyttöönotto erilaista elintarvikevalvontaa?

Ei muuta kuin että kylmävalmisteisen ruoan kohdalla on ensiarvoisen tärkeää aina muistaa varmistaa, ettei kylmävalmisteinen massa ylitä +6 °C:n lämpötilaa. Jos kylmävalmisteisen ruoan elintarvikevalvonta mietityttää, voi tarvittaessa olla yhteydessä paikalliseen elintarvikevalvontaviranomaiseen.

10. Rajoittaako kylmävalmistus ruokalistaa ja keittiön potentiaalia?

Kylmävalmistus päinvastoin lisää keittiön potentiaalia – etenkin jos ruokaa lähetetään useampaan paikkaan. Ruoka kypsyy nimittäin kätevästi niin uunissa kuin lämpövaunussa. Kylmävalmistus mahdollistaa joustavat valmistusajat ja kypsennyksen jaksottamisen. Kylmävalmisteinen ruoka ei pala herkästi kiinni valmistusastiaan, joten puhdistukseen ei kulu suuria määriä aikaa. Kylmävalmistus parantaa myös työturvallisuutta minimoidessaan palovammoista ja nosteluista johtuvat tapaturmat ja haaverit.


Jäikö jokin askarruttamaan – kysy rohkeasti! 

Jos et saanut vastausta kysymykseesi yltä, ole meihin yhteydessä puhelimitse tai sähköpostilla, laita viestiä lomakkeella tai nykäise hihasta, kun törmätään horeca-alan messuilla ja tapahtumissa. Autamme mielellämme!

Ota yhteyttä »

Asiakaspalvelu