Lue uusin asiakaslehti

Kylmävalmistuksen hyötyjä ja haasteita

Kylmävalmistus taipuu moneen ja mahdollistaa paljon. Se sujuvoittaa ammattikeittiön arkea ja tehostaa tekemistä. Toisaalta se myös vaatii opettelua, eikä vastaa ainakaan vielä ihan kaikkiin tarpeisiin. Tutustu alta kylmävalmistuksen lukuisiin hyötyihin ja tämänhetkisiin haasteisiin.


Kylmävalmistuksen hyödyt

  • Kypsennystä voidaan jaksottaa
  • Tarkka reseptiikka -> ei turhia tilauksia, eikä ruokahävikkiä
  • Joustava valmistusaika ei sido henkilökuntaa
  • Kun lämpösäilytykselle on sidottu erikseen aikajana (4 h), siitä ei kulu osaa kuljetukseen
  • Ruokaa kypsennetään vasta esille laittaessa, eikä lämmitetä montaa kertaa -> energiaa säästyy
  • Ruoka ei pala kiinni valmistusastiaan, joten puhdistus on helppoa eikä pesuainetta ja vettä kulu suuria määriä
  • Energia- ja puhdistuskulut pienenevät, kun yksi ylimääräinen kuumennuskerta jää pois
  • Työ on turvallisempaa, kun ei tarvitse varoa kuumia astioita
  • Ruoka punnitaan valmiiksi vuokaan -> vähemmän nostelua ja kantamista
  • Ruuhkahuiput pysyvät hallinnassa, kun ruoka voidaan valmistaa reippaasti etukäteen
  • Selkeä resepti ja ohjeistus -> tasalaatuisuus
  • Nopea ja helppo valmistustapa keventää keittiötyötä ja säästää resursseja
  • Töitä pystyy ajoittamaan halutusti
  • Pitää prosessit käynnissä ja keittiön jatkuvassa käytössä
  • Kypsennys mahdollista uunissa ja vaunussa
  • Ruoka voidaan tarjota asiakkaan toivomana ajankohtana
  • Mahdollistaa keittiöiden yksinkertaisemman laitekannan
  • Keittiön lämpötila pysyy kesälläkin siedettävänä, koska uuneja ja patoja ei tarvitse pitää kuumana 
  • Ruoka valmistuu paljon pienemmällä määrällä rasvaa ja lisättyä suolaa – silti maukasta! 
  • Tavaravirran hallinta parantuu määrällisesti ja valikoimallisesti
  • Menekin määrä on koko ajan tiedossa -> ei tarvetta ”lisäreserville” 

Kylmävalmistuksen haasteet

  • Reseptin pitää olla eksakti ja sitä tulee noudattaa tarkasti.
  • Kylmävalmistuksessa raaka-aineet eivät ole korvattavissa toisilla raaka-aineilla.
  • Valmistus ei onnistu lainkaan ilman siihen soveltuvia raaka-aineita.
  • Ei voida soveltaa kaikkiin ruokalajeihin (esim. puurot, hernekeitto jne.)
  • Kilpailuttaessa olisi hyvä osata huomioida kylmävalmistukseen sopivia raaka-aineita.
  • Kylmävalmistuksen vaatima tietämys ja osaaminen on vielä vajavaista.
  • Kylmävalmistukseen liittyvä kylmäsäilytys saatetaan kokea epäselväksi (kuumennuksen jälkeen
    kylmävalmisteinen ruoka säilyy kylmässä yhtä kauan kuin muillakin valmistustavoilla valmistetut
    ruoat, ei pidempään)

Huom! Jos harkitset kylmävalmistusprosessin käyttöönottoa, ole yhteydessä oman kuntasi
elintarvikevalvontaviranomaiseen.

Asiakaspalvelu

Tämä verkkosivusto käyttää analyyttisia ja seurantaevästeitä parantamaan käyttäjäkokemustasi ja tilastollisiin tarkoituksiin. Jatkamalla tämän verkkosivuston selaamista suostut tällaisten evästeiden käyttöön.

Napsauttamalla tähän saat tietää lisää evästeistä ja siitä, kuinka voit hallinnoida niitä.

Jatka