Lue uusin asiakaslehti

Kouluruokaan kannattaa panostaa – kerää kätevät vinkit talteen!

Suomessa on saatu nauttia ilmaisesta kouluruoasta jo vuosikymmeniä – ja hyvä niin. Vaikka kouluruoan maksuttomuus on ehdoton etu, ei se yksin riitä. Kouluruokailun tulisi seurata aikaansa, rikastaa koululaisten makupalettia ja tarjota maukasta ja ravitsevaa ruokaa.

Kouluruokaan ja kouluruokailuun liittyy useita haasteita, joiden ratkaiseminen vaatii lähinnä hyvää suunnittelua ja järkeviä investointeja sekä avaraa katsetta ja luovaa mieltä. Kouluruokailussa on kyse ruokakasvatuksesta – eri kulttuurien kohtaamisesta – sekä panostamisesta Suomen tulevaisuuteen, eli lapsiin ja nuoriin. Ei ole ollenkaan yhdentekevää, millaista ruokaa jälkipolvemme syö.

Koulukeittiöiden keskeisimmät haasteet

Koulukeittiöiden yleisiä haasteita ovat muun muassa ruokahävikki, kova kiire, erityisruokavalioita koskevan koulutuksen puuttuminen ja prosessien tehottomuus. Ruoka ei välttämättä ole tasalaatuista, mikä vaikuttaa kielteisesti oppilaiden tyytyväisyyteen ja myös odotuksiin. Olemme koostaneet alle ratkaisuja, joiden avulla kouluruokailu voidaan nostaa ansaitsemalleen tasolle:

1) Panosta raaka-aineisiin
Yksi parhaista tavoista varmistaa ruoan tasalaatuisuus ja kouluruokailun mielekkyys on käyttää korkealaatuisia raaka-aineita. IsoMitan laajasta tuotekirjosta löydät korkealaatuiset, luotettavat ja taatusti maukkaat tuotteet pääruokiin, jälkiruokiin, välipaloihin ja muihin aterian arvoisiin hetkiin. Kokeile ja ihastu! 

2) Muista täydennyskoulutukset
Kotimainen ruokakulttuuri on kokenut valtavia mullistuksia viimeisinä vuosikymmeninä. Erityisruokavaliot ja esimerkiksi kasvis- ja vegaaniruoan kaltaiset ruokatrendit ovat jo pysyvä osa päivittäistä arkea, minkä lisäksi maahanmuutto on tuonut mukanaan uusia ruokalajeja. Monien koulujen ruokalistassa on havaittavissa vieläkin heijastuksia 1980- ja 1990-luvuilta, joten listat eivät välttämättä enää palvele nykypäivän oppilaiden tarpeita ja mieltymyksiä.

3) Haasta keittiön päivärytmiä ja valmistusmenetelmiä
Keittiön prosessit saattavat olla peräisin vuosien tai jopa vuosikymmenten takaa, eikä niitä ole ehkä huomattu riittävästi haastaa ja kehittää. Henkilökunnan olisi hyvä käyttää aikaa prosessin suunnittelemiseen ja tehostamiseen, jotta aikaa vapautuisi muihinkin askareisiin kuin ruoan valmistukseen. Päivärytmiin voisi saada kaivattua sujuvuutta esimerkiksi uudenlaisten valmistusmenetelmien, kuten kylmävalmistuksen avulla. IsoMitalla on runsaasti osaamista kylmävalmistukseen ja muihin menetelmiin liittyen. Ota meihin rohkeasti yhteyttä ja kysy koulutustarjonnastamme!

4) Toteuta myös ruokatoiveita
Monesti kouluruokaa valmistetaan aina samalla kaavalla ja vanha lista kiertää. Koululaisten hartaimpiakaan toiveita ei välttämättä toteuteta, mikäli toivotut ruoat vaikuttavat hankalilta valmistaa. Esimerkiksi sushia, burgereita tai pizzaa pystyy valmistamaan monella tavalla, eikä ruoan muodon tarvitse olla yksi yhteen totutun kanssa. Makumaailma ja raaka-aineet ratkaisevat!

5) Huomioi yksilölliset tarpeet ja hyppytunnit
Kouluruokailu on ollut tapana järjestää aina samaan aikaan päivästä Nykyinen järjestelmä tuo toki oppilaat yhteen tehokkaasti, muttei ota huomioon yksilöllisiä tarpeita tai hyppytunteja. Kaikilla oppilailla ei ole samaan aikaan nälkä. Kouluruokailuja voitaisiinkin hajauttaa ja niihin voisi tuoda uudenlaista sujuvuutta nykyaikaisia teknologioita hyödyntämällä. Ruoan voisi esimerkiksi tarjoilla valmiina annoksina ruoka-automaateista.

Aloita kouluruoan kohentaminen vaikkapa tästä:

Tutustu kylmävalmistukseen »

Kerää inspiraatiota herkullisista resepteistä »

Ota yhteyttä ja kysy lisää tuotteistamme ja koulutuksistamme »

Tilaa uusimmat reseptit sähköpostiisi!

IsoMitan uutiskirje kertoo kaikesta hyvästä: sesonkien parhaista ideoista ja resepteistä, uutuuksista sekä vinkeistä.

Jaa:

Asiakaspalvelu