Lue uusin asiakaslehti

WWF palkitsee ilmastoystävällisimmän kouluruokamenun

07.03.2016

WWF palkitsee ilmastoystävällisimmän kouluruokamenun

Tyhjäksi syötyjä lautasia. Terveellistä, maukasta ja ympäristöystävällistä. Lapsia, jotka osaavat itse valita parhaimman vaihtoehdon. Nämä ovat tavoitteita, joihin WWF:n ja Kouluruokakilpailun järjestäjän, Continental Foods Finlandin, yhteistyö tähtää.

– Ruoan ympäristöystävällisyys ei tarkoita edullisuudesta ja herkullisuudesta luopumista. Haluamme lisätä tietoisuutta ruoan ympäristövaikutuksista ja kannustaa tekemään ekologisempia valintoja lautaselle, kertoo WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder.

– Palkitsemme finaalissa ilmastoystävällisimmän ateriakokonaisuuden tekijät, jotka ovat jo suunnittelussa sekä valmistuksessa huomioineet ympäristön, paljastaa Liisa Rohweder.

– Yksinkertaisin mittari on lihan määrä resepteissä. Reseptejä voi kehittää ekologisemmiksi korvaamalla esimerkiksi osan kastikkeen jauhelihasta soija- tai härkäpapurouheella, Rohweder jatkaa.

Järjestäjien yhteisenä tavoitteena on opettaa lapsille hyviä valintoja: lapsena opitut ruokailutottumukset luovat pohjan aikuisiän elintavoille. Kun kouluruoka on terveellistä ja ympäristöystävällistä, jatkuu oikeiden valintojen tekeminen aikuisenakin.

Kouluruokakilpailun finaali on samalla viikolla kansainvälisen ilmastotapahtuman Earth Hourin kanssa, jota vietetään tänä vuonna ruokateemalla. Ruoan osuus yksityisen kulutuksen ilmastovaikutuksista on merkittävä, minkä vuoksi ympäristöystävällisyyden kriteerinä käytettiin kilpailussa ruoan ilmastovaikutuksia. Ruoalla on kuitenkin vielä merkittävämpi osuus muun muassa metsäkadon aiheuttajana sekä vesivarojen kuluttajana. Earth Hourin kunniaksi vietettävä maailman suurin kynttiläillallinen on koululaisille oiva tilaisuus viedä opit vastuullisesta ruoasta kotiin ja käytäntöön.

Pienillä teoilla on suuri vaikutus

WWF:n mukaan ruoan ympäristövaikutuksia voidaan vähentää huomattavasti kolmella käytännön teolla: korvaamalla osan lihasta kasviksilla, vähentämällä ruokajätettä ja suosimalla vastuullisesti tuotettuja elintarvikkeita.

– Suomalaiset kuluttavat ravintosuosituksia enemmän punaista lihaa. Tämän vuoksi lihan kulutuksen pitäisi kouluissa pysyä jopa suosituksia matalammalla tasolla. Lihaa ei tarvitse jättää kokonaan pois, jotta ruokaa voisi kutsua vastuulliseksi ja ympäristöystävälliseksi. Monesti riittää paremmin tuotetun ja laadukkaamman vaihtoehdon valinta, kertoo Mia Kettunen Continental Foods Finlandilta.

– Jo noudattamalla ravitsemussuosituksia, siis valitsemalla lautaselle entistä useammin kasviksia ja kestävästi pyydettyä kalaa lihan sijaan voi tehdä merkittävän ilmastoteon, vinkkaa Rohweder. Rohwederin mukaan olisi hienoa, että koululounaalla tarjottaisiin päivittäin täysipainoisesti koostettu kasvis- tai kala-ateria liha-aterian vaihtoehtona.

Earth Hour nostaa esiin ruoan ilmastovaikutukset ja kannustaa korvaamaan osan lihasta kasviksilla ja kestävästi pyydetyllä kalalla. Maailman suurin kynttiläillallinen lauantaina 19.3. klo 20.30–21.30. »

Tilaa uusimmat reseptit sähköpostiisi!

IsoMitan uutiskirje kertoo kaikesta hyvästä: sesonkien parhaista ideoista ja resepteistä, uutuuksista sekä vinkeistä.

Jaa:

Asiakaspalvelu