Lue uusin asiakaslehti

Ravintolan sisustussuunnittelussa panostetaan viihtyvyyteen

Avara ja hyvin organisoitu sali, mukava tuoli, käteen sopivat aterimet, kauniit lautaset, tunnelmallinen valaistus ja rauhoittava musiikki. Siinä muutama ravintolaelämystä elävöittävä yksityiskohta, jota ei välttämättä tule edes mietittyä. Hyvä ravintola tarjoaa ruokaa kaikille aisteille.

Ravintolan maine ja menestys perustuvat pitkälti herkulliseen ja laadukkaaseen ruokaan, mutta myös moneen muuhun tekijään. Erityisen tärkeää on ravintolan yleinen tunnelma ja viihtyvyys. Niihin voi panostaa esimerkiksi valaistuksella, akustiikalla, viherkasveilla, tuoksuilla sekä erilaisilla sisustusmateriaaleilla.

Väriä ja visuaalisia yksityiskohtia hyvällä maulla

Eri ravintoloita vertaillessa huomio kiinnittyy monesti visuaaliseen tyyliin – eli siihen, miltä ravintola näyttää. Materiaalit, värien käyttö, sisustuselementit ja koristeet kaikki kertovat omaa kieltään, luovat mielleyhtymiä ja rakentavat ravintolan brändiä. Ravintolan sisustussuunnittelijalla tuleekin olla ”hyvä maku” eri materiaalien ja tyylisuuntien suhteen ja tietysti taiteellista silmää värien käytölle, ymmärrystä trendeille sekä mielin määrin ideoita, kokeilunhalua, avointa mieltä ja kykyä uudistua. Inspiraatiota voi hakea vaikkapa luonnosta, taiteesta, muodista tai eri kulttuureista. 

Työskentelyä tukevaa tilallisuutta ja sujuvaa asioimista

Esteettisen tyylitajun lisäksi sisustussuunnittelijan tulee osata ajatella myös käytännönläheisyyttä. Tila ei saa olla täyteen ahdettu, sillä myös kulkuväylät tulee huomioida.

– Pitää ymmärtää miten asiakkaat liikkuvat tilassa, sekä miten henkilökunta pystyy parhaalla mahdollisella tavalla työskentelemään, kertoo Jaana Ekman Visionary Design Partners Helsingistä.

Sisustussuunnittelu vaatii onnistuakseen monesti monialaista yhteistyötä. Yhteistyökumppaneina saattaa olla esimerkiksi arkkitehteja, LVI-suunnittelijoita sekä tilojen ja toiminnan turvallisuutta ja hygieniaa valvovia viranomaisia. Näin ravintolasta saadaan selkeä, helppokulkuinen ja toimiva tila, jossa kaikki on mietitty huolella.

Deliberi – luonnonmukaista muuntautumiskykyä

Ekman korostaa, että ravintolan sisustussuunnittelussa on oltava kiinni ajassa. Viime aikoina etenkin kestävän kehityksen mukaiset luonnonmateriaalit ja kierrätyskalusteet ovat alkaneet vallata alaa. Vuodesta 2016 toimineessa Deliberi-ravintolaketjussa luonnonmukaiset elementit törmäävät omaperäisiin ratkaisuihin.

– Pyrimme siihen, että Deliberi-konseptin ravintolat muuntuvat sekä paikan että kaupungin mukaan. Se pitää myös suunnittelutoimiston luovana, koska haluamme olla rohkeita edelläkävijöitä suunnittelussamme ja toteuttaa myös villeimpiä visioitamme, Ekman avaa.

Yksi Deliberi-ketjua kuvaavista avainsanoista on ”biofilia”, joka tarkoittaa hyvinvointia lisäävää luontaista kaipuuta luonnon äärelle. Luonto on rakennettu ravintolan sisälle luonnollisia värisävyjä, marmoria, puuta, rottinkisia kalusteita sekä runsaita viheristutuksia hyödyntäen.

Kokonaisvaltaista elämystä kohti

Yhä useammissa ravintoloissa panostetaan jo nyt ruoan lisäksi myös sisustukseen ja yleistunnelmaan. Yleisesti ottaen alalla on sisäistetty se, että ravintola ei ole ainoastaan paikka, jossa syödään, vaan tila, jossa seurustellaan, pidetään hauskaa ja jaetaan mieleenpainuvia elämyksiä – sosiaalista mediaa unohtamatta. Nykypäivänä jokaisella asiakkaalla on taskussaan kameralla varustettu puhelin, joten on ehdottomasti ravintolan etujen mukaista tarjota asiakkaille miljöö, joka ihastuttaa ja loistaa myös kuvissa.

– Ravintolasuunnittelu on menossa kaiken kaikkiaan koko ajan vain parempaan suuntaan. Ravintolasuunnittelun rooli asiakaskokemuksessa tulee varmasti korostumaan entisestään. Nykyisin asiakkaat ovat valmiita maksamaan enemmän elämyksistä ja kokemuksista kuin tavarasta, Ekman kiteyttää.


Aiheeseen liittyvää:

Lue kiinnostava artikkeli ravintoloiden äänisuunnittelusta »

Lisää kestävästä kehityksestä »

Jaana Ekmanin kuva: Jaanis Kerkis
Deliberi-kuvat: Lassi Saijets

Tilaa uusimmat reseptit sähköpostiisi!

IsoMitan uutiskirje kertoo kaikesta hyvästä: sesonkien parhaista ideoista ja resepteistä, uutuuksista sekä vinkeistä.

Jaa:

Asiakaspalvelu