Lue uusin asiakaslehti

Ammattilaisten työmotivaatio kasvuun 

Tuntuvatko työpäivät välillä ihan pakkopullalta? Väkinäiseltä ja vastentahtoiselta? Keräsimme muutaman reseptin, jolla saat voisilmän pullaasi ja kanelia korvapuusteihin. On aika innostua ja uskoa taas! Ja hei, scrollaa loppuun asti – sieltä löydät konkreettisia vinkkejä parempiin pulliin.

Ravintola-alalla kärsitään työvoimapulasta, työ on fyysisesti ja henkisesti raskasta, ala hierarkkista ja joskus palkkatasokin on heikko. Tästä huolimatta keittiöhenkilökunnalla on usein vahva sisäinen motivaatio työhönsä. Tämä ei tarkoita, etteikö motivaatio voisi hetkeksi hävitä. Motivaation puute ei myöskään tarkoita, että työntekijä olisi laiska tai jollakin tavalla huono. 

– Uskon sisäisen motivaation syntyvän siitä, että ammattikeittiöissä työskentelevät henkilöt tavoittelevat jotain muuta kuin omaa etuaan. He tuottavat palveluita asiakaskunnilleen vanhustenhuoltoon, kouluille, sairaaloille ja henkilöstöruokailuun tai heidän intohimonsa yksinkertaisesti on ruoka ja sen valmistaminen, kertoo Lyhytterapiainstituutissa ratkaisukeskeiseksi coachiksi kouluttautunut Päivi Vaulamo Continental Foods Finlandilta. 

– Ratkaisukeskeisessä ajattelu- ja toimintatavassa on paljon työkaluja, joita voi soveltaa jokaiseen ammattiryhmään – myös keittiötyöntekijöihin. Täytyy ensin olla tiedossa ongelma, joka häiritsee henkilöä tai työyhteisöä eniten. Sen avulla vyyhtiä voidaan lähteä purkamaan, muuttaa ongelma tavoitteeksi ja luoda askelmat kohti tätä tavoitetta. Lisäksi tulee tiedostaa mahdolliset haasteet, olemassa olevat voimavarat sekä mitä hyvää on jo olemassa.

Työmotivaation kehittäminen lähtee ihmisestä itsestään

Nyt on aika katsoa itseään peiliin. Masentuneena, stressaantuneena, väsyneenä, tai kun työmotivaatio on nollissa, helposti syyttää asioista kaikkia muita. Huolimatta siitä, kenessä vika on, ratkaisu ongelmiin löytyy omista asenteista ja näkökulman vaihtamisen taidoista.

– Pohdi omaa näkökulmaasi työmotivaatioon; miten innostunut olet ja ovatko tavoitteesi kiinnostavia. Seuraavaksi mieti, mitä hyötyä itsellesi ja läheisellesi on, kun saavutat tavoitteet. Tarkastele omia vahvuuksiasi ja listaa asioita missä olet hyvä ja muistele aiempia onnistumisia. Osaatko sanoa, mikä on päällimmäinen ongelma, jonka ratkaiseminen auttaisi tilannetta?, kehottaa Vaulamo miettimään.

Motivaation herättely vaatii uudelleen innostumista sekä uskomista omaan osaamiseen ja onnistumisen todennäköisyyteen. Joskus voimat voivat olla totaalisen loppu eikä jaksa nähdä asioita uudessa valossa. Mitä silloin pitäisi tehdä?

– Ehdottaisin keskustelemaan ihmisen kanssa, jolla on kuuntelemisen ja kuulemisen taito. Toisen neuvot eivät aina auta, koska vastaukset löytyvät ihmisestä itsestään. Kyselemällä edellä mainittuja kysymyksiä esteet ja solmut motivaation tieltä alkavat avautua, Vaulamo suosittelee.

Työkaverikin tarvitsee tukea 

Jokaisen meidän käytös ja toiminta koskettavat toisia ihmisiäkin. Työmotivaatiota muokkaavat monet tekijät, muun muassa työkaverit, työvälineet, johtaminen, ilmapiiri, kannustus. Hyvin usein esimies on syy työntekijän motivaation laskuun. Motivaatio voi hävitä huonolla, epäoikeudenmukaisella johtamisella, vaikka työntekijä tykkäisikin työstään. Toisaalta asia voi olla myös täysin päinvastainen. Hyvä ja innostusta herättävä johtamistapa voi lisätä epämotivoituneen työntekijän motivaatiota.

– Myös esimiesten tulisi lähestyä alaisiaan ratkaisupuheen kautta, eikä keskittyä vain ongelmien olemassaoloon.

 Pitää muistaa, että oma käytöksemme vaikuttaa myös kollegoihimme. 

– Emme tiedä, missä tilanteessa työkaverimme milloinkin ovat. Pinnan alla voi olla kuplimassa esimerkiksi henkilökohtainen takaisku, joka vaikuttaa työhön ja motivaatioon. Hyödyllistä olisi, jos työyhteisössä olisi luottava, toisia tukeva, arvostava, kunnioittava ja kuunteleva ilmapiiri. Aikaa pitäisi löytyä hyvän huomenen toivotuksille ja mitä kuuluu -kysymyksille. 

– Kukaan meistä ei elä kuplassa, vaan kaikki tekomme koskettavat toisia. Loppujen lopuksi työmotivaation kasvattaminen on kuitenkin jokaisen henkilökohtainen prosessi. Muutos lähtee aina itsestä, päättää Vaulamo. 

5 vinkkiä parempaan työmotivaatioon

1) Positiivinen juoruilu. Kehu työkavereitasi selän takana. Hyvät ajatukset muista ihmisistä lisäävät myös omaa hyvinvointia. 

2) Not Knowing -asenne. Parhaimmat ratkaisut syntyvät yhdessä keskustelemalla eli tarkoitus ei ole mennä kohtaamisiin valmiiden ratkaisujen kanssa. Sinun ei tarvitse jaksaa suorittaa yksin. Yhdessä olemme enemmän.

3) Mieti, onko sinussa kehittämiseen varaa. Muista katsoa tarvittaessa peiliin, tarkastele omaa asennetta ja toimintatapoja, kehitä näkökulman vaihtamisen taitoa. Miten voisit kehittyä hyvänä työkaverina ja tiimin jäsenenä? 

4) Etsi ja löydä merkitys työllesi. Kiinnitä huomiota pidempiaikaisiin rakenteisiin, kuten kannustavan ja arvostavan ilmapiirin luomiseen, yrityksen ja yksilön arvojen mukaiseen tekemiseen, mahdollisuuteen vaikuttaa omaan työhön, tarpeelliseen ja inspiroivaan koulutukseen. Ulkoiset motivaattorit, kuten palkkaus, edut ja bonusjärjestelmä, menettävät ennen pitkään merkityksensä, elleivät yrityksen pidempiaikaiset rakenteet ole kunnossa. Yrityksissä, joissa työmotivaatioon ja -hyvinvointiin panostetaan, nähdään positiiviset vaikutukset taloudelliseen tulokseen. 

5) Tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä on tärkeää. Jos työ alkaa viedä liian suuren osan elämästä, motivaation lasku on väistämätön, jolloin on aika tilanteen uudelleenmäärittelylle. Riittävä lepo, liikunta, mielekkäät harrastukset, yhteydenpito läheisiin ja esimerkiksi hyvä ruoka tuovat tunteen, että olet oman itsesi herra.

Tilaa uusimmat reseptit sähköpostiisi!

IsoMitan uutiskirje kertoo kaikesta hyvästä: sesonkien parhaista ideoista ja resepteistä, uutuuksista sekä vinkeistä.

Jaa:

Asiakaspalvelu