Lue uusin asiakaslehti

Oodi perunalle – perinteikäs raaka-aine taipuu moneen

Perunalla on vankkumaton asema suomalaisten ruokapöydässä. Monipuolinen ravintokasvi sopii mainiosti paitsi höysteeksi ja lisukkeeksi myös pääraaka-aineeksi. Keittämiseen ja paistamiseen soveltuvasta perunasta saadaan muun muassa muuseja, soseita, nyyttejä, timbaaleja, laatikoita, paistoksia sekä piiraita. Kaikille ovat varmasti tuttuja myös ranskanperunat, lohkoperunat, kermaperunat, uuniperunat, ristikkoperunat ja röstiperunat. Kotimaisella perunalla on herkullisen maun ja monipuolisten hyödyntämismahdollisuuksien lisäksi myös erittäin pieni hiilijalanjälki.

Kotimainen peruna on myös Pohjolan Peruna Oy:n liiketoiminnan sydän. Perinteikkäästä raaka-aineesta uusia suosikkituotteita kehittävän yrityksen Mestari-tuotemerkin uusimpia innovaatioita ovat Perunanuudeli ja Perunahippu. 

– Mestari ammentaa makunsa puhtaista, suomalaisista raaka-aineista, jotka tulevat omien sopimusviljelijöiden lähitiloilta. Niillä perunaa kasvatetaan ammattitaidolla ja vuosikymmenten kokemuksella.

– Mestari Perunanuudeli ja Perunahippu puolestaan ovat uusi ja ehdottoman ekologinen tapa käyttää perunaa. Tuotteet ovat gluteenittomia, laktoosittomia ja lisäaineettomia. Mestari Perunanuudelilla ja Perunahipulla voi korvata esimerkiksi riisin, nuudelin ja pastan. Ainutlaatuisen valmistusmenetelmän ansiosta Perunanuudelin ja Hipun rakenne kestää loistavasti kypsentämistä, sekoittamista ja hauduttamista. Tuotteet ovat pakasteita, minkä ansiosta niitä on helppo käyttää tarpeen mukaan ja näin ollen minimoida ruokahävikkiä, kertoo Pohjolan Peruna Oy:n avainasiakaspäällikkö Miia Kopsala.

”IsoMitta oli luonteva valinta yhteistyökumppaniksi”

Pohjolan Perunan tähtäimessä on paitsi uusien perunatuotteiden tuominen kauppojen hyllyille myös perunaa hyödyntävän reseptiikan kehittäminen asiakkaiden tarpeiden ja halujen mukaisesti. Herkulliset onnistumiset vaativat kuitenkin tiivistä yhteistyötä muiden kokeneiden toimijoiden kanssa – ja niin löysivät Pohjolan Peruna ja IsoMitta toisensa. 

– IsoMitta oli luonteva valinta yhteistyökumppaniksi. Heillä on huippuosaajat ja tieto ja taito valmistaa suurkeittiölle maistuvaa hyvää ruokaa. IsoMitta on myös edelläkävijä kylmävalmistuksessa, joten oli kunnia saada heidät yhteistyöhön kanssamme. Luotin täysin Isomitan ammattilaisiin reseptien suhteen ja annoimme vapaat kädet reseptien suunnitteluun, Kopsala avaa.

– Tälläkään alalla kukaan ei pärjää yksin, vaan yhteistyötä tarvitaan. Tällaisissa projekteissa tärkeintä on rajoja rikkova yhdessä tekeminen, joka mahdollistaa molemminpuolisen oppimisen ja kehittymisen. Sitä tälläkin kertaa haettiin ja myös saavutettiin, lisää IsoMitan Brand & Training Manager Jutta Kontinen.

”Reseptejä joka makuun”

Yhteistyön punaisena lankana oli Pohjolan Perunan edistyksellisten pakastetuotteiden ja IsoMitan verrattomien kylmäsuurusteiden yhdistäminen raikkaiden reseptien muodossa. Perunanuudelin ja Perunahipun kaveriksi valikoitui IsoMitan kylmäsuurusteista Vaalea kastike-/keittopohja, Ruskea kastike-/ keittopohja sekä Tomaattinen kastike-/keittopohja. Kehitettyjä reseptejä olivat muun muassa Kinkkukiusaus Perunanuudelista, Tomaattinen Perunanuudeli-jauhelihavuoka, Beanit® thaimaustettu Perunanuudelikeitto sekä Tandori-Mifu-risotto Perunahipusta. Monenlaisia makumaailmoja siis syntyi, ja molemmat yhteistyökumppanit ovat erittäin tyytyväisiä lopputulokseen.

– Tuotteemme sopivat erinomaisesti yhteen ja reseptejä on syntynyt odotettua enemmän. Tällä kertaa keskityimme IsoMitan osalta kylmäsuurusteisiin ja Pohjolan Perunan osalta Perunahippuun ja Perunanuudeliin – ensi kerralla saatamme kokeilla jotain täysin muuta, Kontinen pohtii.

– Olin itse maistamassa kaikki yhteistyön tuloksena syntyneet annokset ja on pakko todeta, että ne ovat todella maistuvia! Meillä on myös autoklaavattuja kypsiä perunoita, jotka toimivat kylmävalmistuksessa erinomaisesti. Reseptien makuskaala on yleisesti ottaen lavea, ja varmasti löytyy reseptejä joka makuun, Kopsala kehuu.

Tutusta ja turvallisesta monipuolisempiin makumaailmoihin

Sekä kylmävalmistus että Perunanuudeli ja Perunahippu ovat uusia innovaatioita. Ne mahdollistavat paljon, mutta saattavat tuntua alkuun myös oudoilta ja haastavilta. Molemmille kannattaakin antaa aikaa ja mahdollisuuksia – se palkitaan varmasti.

–  Kylmävalmistusreseptiä tehdessä täytyy miettiä esimerkiksi sitä, että aiotaanko ruoka kuumentaa muutaman päivän päästä vai jo seuraavana päivänä. Ihan kaikki ruuat eivät voi raaka-aineidensa vuoksi odottaa ihan vaikkapa neljää päivää, vaikka olisivatkin kylmävalmisteisia. Tämän huomioiminen vaatii huolellisuutta, opettelua ja toistoja, kertoo IsoMitan asiakkuuspäällikkö Esa Ahonen.

Ahosen mielestä pyörää ei kannata lähteä keksimään kokonaan uudelleen. Esimerkiksi kouluissa on tarjolla vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen samoja ruokia, mikä perustuu niiden suosioon ja ravintoarvoihin. Onkin järkevämpää ja myös kustannustehokkaampaa yrittää kehittää tutuista ruoista kylmävalmisteisia ja lisätä niihin pieniä twistejä kuin loihtia kokonaan uudenlaisia ruokia.

Kopsala ja Kontinen ovat samoilla linjoilla ja toivovatkin, että myös perunaa käytettäisiin jatkossa entistä ennakkoluulottomammin ja luovemmin.

– Ilokseni peruna on löydetty Suomessa selvästi uudelleen. Perunaa käytetään kohtalaisen monipuolisesti jo nyt, mutta varmasti jotain uutta perunasta on jo odotettukin. Olisi todella hienoa, jos Mestari Perunanuudeli ja Perunahippu sekä etenkin nämä meidän yhteistyöreseptimme inspiroisivat ammattikeittiöiden henkilökuntaa uusiin kokeiluihin ja tuttujen ruokien tuunaamiseen, Kopsala toivoo.

– Innovointi ja uuden kehittäminen vaativat totuttelua. Mielestäni oli hyvä veto Pohjolan Perunalta laittaa tuotteet myös vähittäiskauppaan, niin keittiöammattilaiset ja myös ihan tavalliset kotikokit pääsevät kokeilemaan näitä upeita uutuuksia helpommin. Neuvonkin kaikkia antamaan uusille ideoille, prosesseille ja tuotteille mahdollisuuden. Muistakaa: ruoka kuin ruoka maistuu hitusen paremmalta, kun siinä on mukana ripaus rohkeutta, Kontinen päättää.

Lue lisää kylmävalmistuksesta »


Tutustu alta yhteistyössä syntyneisiin resepteihin

Tilaa uusimmat reseptit sähköpostiisi!

IsoMitan uutiskirje kertoo kaikesta hyvästä: sesonkien parhaista ideoista ja resepteistä, uutuuksista sekä vinkeistä.

Jaa:

Asiakaspalvelu